A krónikus betegek is mentesülnek a betegszabadság idejére a járulékfizetés alól

2024. április 8. – 16:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az összes krónikus beteg mentesülni fog a betegszabadság idején folyósított juttatás járulékkötelezettsége alól – jelentette be egy hétfői sajtóeseményen a miniszterelnök.

Marcel Ciolacu emlékeztetett arra, hogy a 10 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot (CASS) az összes alkalmazottnak fizetnie kell, mert enélkül nem lehet fenntartani az egészségügyi rendszert. „Ezt az adót nem Ciolacu vezette be” – jegyezte meg.

Ugyanakkor emlékeztetett: a kormány úgy döntött, hogy a szülési szabadságon lévő kismamák, a beteg gyermeküket ápoló anyák, a krónikus betegek és daganatos betegek mentesülnek a betegszabadságuk idejére a járulékkötelezettség alól. Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a mentességet előíró sürgősségi rendelet valamennyi krónikus betegre kiterjed.

Ciolacu ismételten bírálta a betegszabadságok magas számát. Emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány előtt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár évi 800-870 millió lejt fizetett ki betegszabadságokra, és ez az összeg tavaly már elérte a 6 milliárd lejt.

„Ha a statisztikákból indulunk ki, lakossárarányosan mi vagyunk a legbetegebb emberek a világon” – jegyezte meg, hozzátéve: nem tartja tisztességesnek, hogy ne fizessék a CASS-t azok az alkalmazottak, akik egy hűlés miatt egy hétig nem mennek dolgozni.

Korábban a betegszabadság idejére fizetett juttatások egészségügyijárulék-mentesek voltak, tehát nem kellett befizetni az egészségügyi járulékot a betegszabadság időszakára. A betegszabadságok magas száma miatt később felmerült, hogy eltörlik az időszak járulékmentességét, tehát mindenkinek kellett volna betegbiztosítást fizetnie betegszabadsága idejére, de végül visszakoztak a törvényhozók.

A betegszabadság 10 százalékos járulékáról szóló törvényjavaslat jelenleg a képviselőházban van, most dolgoznak a végleges változat elfogadásán. A szenátus február 12-én már törölte a betegszabadságra kivetett 10 százalékos adót, de a törvényjavaslatról döntéshozó testületként a képviselőház kell szavazzon.

Marcel Boloș pénzügyminiszter korábban azt mondta, tavaly összesen 24 millió nap betegszabadságot adtak ki, és 6,9 milliárd lejt költöttek erre az állami költségvetésből.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!