Gazdasági együttműködésről és Schengenről tárgyalt Marcel Ciolacu és Olaf Scholz

2024. április 6. – 18:36

Másolás

Vágólapra másolva

A német-román kapcsolatok elmélyítéséről, a gazdasági és biztonsági együttműködésről, Románia teljes körű schengeni csatlakozásáról, valamint a közelgő európai parlamenti választásokkal összefüggésben európai érdekű kérdésekről tárgyalt Marcel Ciolacu miniszterelnök a Romániába látogató Olaf Scholz német kancellárral szombaton a Victoria-palotában, írta a kormány közleményére hivatkozva az Agerpres.

A közlemény szerint Marcel Ciolacu miniszterelnök megköszönte német hivatali kollégájának, hogy országa és ő személyesen is támogatja Románia schengeni csatlakozását. Hozzátette, hogy a teljeskörű csatlakozás megvalósításához az ország számít Németország további támogatására, hogy a szárazföldi határellenőrzés is mielőbb megszűnhessen.

Mindketten értékelték a kétoldalú politikai párbeszéd és a gazdasági együttműködés kiváló szintjét, tekintve, hogy Németország Románia legfontosabb kereskedelmi partnere és a második legnagyobb befektető a román gazdaságban.

„A kormány fontos célkitűzése a beruházások ösztönzése a Románia rendelkezésére álló minden lehetőség – beleértve az országos helyreállítási terv – kihasználásával. A német befektetők eddig tanúsított érdeklődése Románia iránt bátorító, és minden bizonnyal fontos új együttműködési lehetőségeket nyit meg a román gazdaság átalakításában kulcsfontosságú területeken, mint például a közlekedés- és energiainfrastruktúra, digitalizáció, zöld energia, védelmi ipar, és sok más” – idézte a kormány közleménye Marcel Ciolacut.

A román és a német miniszterelnök „az Európai Unió polgárait érdeklő fontos kérdésekről is tárgyaltak, amelyeknek a júniusban megválasztandó új Európai Parlament napirendjén is szerepelniük kell, tekintettel az Ukrajna elleni orosz agresszió által jelentett biztonsági fenyegetésekre, az EU bővítésének kilátásaira, de a migrációs jelenséggel kapcsolatos kihívásokra, a zöld és a digitális átmenet célkitűzéseinek megvalósítására és az európai belső piac megerősítésére” – mutatott rá a kabinet közleménye.

Ciolacu és Scholz egyetértett abban, hogy eme célkitűzések megvalósításához és a demokratikus értékek megóvásához egységre, kohézióra, szolidaritásra és egyensúlyra van szükség – szögezte még le a kormány.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!