Gazdasági együttműködésről és Schengenről tárgyalt Marcel Ciolacu és Olaf Scholz

2024. április 6. – 18:36

Másolás

Vágólapra másolva

A német-román kapcsolatok elmélyítéséről, a gazdasági és biztonsági együttműködésről, Románia teljes körű schengeni csatlakozásáról, valamint a közelgő európai parlamenti választásokkal összefüggésben európai érdekű kérdésekről tárgyalt Marcel Ciolacu miniszterelnök a Romániába látogató Olaf Scholz német kancellárral szombaton a Victoria-palotában, írta a kormány közleményére hivatkozva az Agerpres.

A közlemény szerint Marcel Ciolacu miniszterelnök megköszönte német hivatali kollégájának, hogy országa és ő személyesen is támogatja Románia schengeni csatlakozását. Hozzátette, hogy a teljeskörű csatlakozás megvalósításához az ország számít Németország további támogatására, hogy a szárazföldi határellenőrzés is mielőbb megszűnhessen.

Mindketten értékelték a kétoldalú politikai párbeszéd és a gazdasági együttműködés kiváló szintjét, tekintve, hogy Németország Románia legfontosabb kereskedelmi partnere és a második legnagyobb befektető a román gazdaságban.

„A kormány fontos célkitűzése a beruházások ösztönzése a Románia rendelkezésére álló minden lehetőség – beleértve az országos helyreállítási terv – kihasználásával. A német befektetők eddig tanúsított érdeklődése Románia iránt bátorító, és minden bizonnyal fontos új együttműködési lehetőségeket nyit meg a román gazdaság átalakításában kulcsfontosságú területeken, mint például a közlekedés- és energiainfrastruktúra, digitalizáció, zöld energia, védelmi ipar, és sok más” – idézte a kormány közleménye Marcel Ciolacut.

A román és a német miniszterelnök „az Európai Unió polgárait érdeklő fontos kérdésekről is tárgyaltak, amelyeknek a júniusban megválasztandó új Európai Parlament napirendjén is szerepelniük kell, tekintettel az Ukrajna elleni orosz agresszió által jelentett biztonsági fenyegetésekre, az EU bővítésének kilátásaira, de a migrációs jelenséggel kapcsolatos kihívásokra, a zöld és a digitális átmenet célkitűzéseinek megvalósítására és az európai belső piac megerősítésére” – mutatott rá a kabinet közleménye.

Ciolacu és Scholz egyetértett abban, hogy eme célkitűzések megvalósításához és a demokratikus értékek megóvásához egységre, kohézióra, szolidaritásra és egyensúlyra van szükség – szögezte még le a kormány.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!