Egészségügyi miniszter: 80 százalék alá csökkent az átoltottság Romániában

2024. április 2. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt tíz évben 90 százalékról 80 százalék alá csökkent az átoltottság Romániában valamennyi vakcina tekintetében – jelentette ki hétfőn az egészségügyi miniszter az Agerpres szerint.

Az Euronews Romániának nyilatkozó Alexandru Rafila elmondta, a kanyaró elleni oltásból két dózist adnak, az első adag esetében 80-82 százalékos, a második dózis esetében 68 százalékos az átoltottság. „Nagyon sok a kanyarós megbetegedés, és 12 haláleset is történt, amelyek oltással elkerülhetők lettek volna” – fogalmazott.

A koronavírus elleni vakcinák kapcsán Rafila elmondta, jelenleg 3 millió adag van raktáron és 7 millió dózist megsemmisítettek vagy a következő időszakban fognak megsemmisíteni. További csaknem 29 millió adagot leszerződött az ország, de végül nem vásárolta meg, ezek miatt pert indított a Pfizer gyógyszeripari cég Románia ellen – emlékeztetett a tárcavezető. Rafila elmondta, reméli, sikerül megegyezni a Pfizerrel. Más gyártók megértőbbek voltak, és nem követelték a leszerződött adagok megvásárlását, amikor azokra már nem volt szükség, tette hozzá a News.ro szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!