Egészségügyi miniszter: 80 százalék alá csökkent az átoltottság Romániában

2024. április 2. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt tíz évben 90 százalékról 80 százalék alá csökkent az átoltottság Romániában valamennyi vakcina tekintetében – jelentette ki hétfőn az egészségügyi miniszter az Agerpres szerint.

Az Euronews Romániának nyilatkozó Alexandru Rafila elmondta, a kanyaró elleni oltásból két dózist adnak, az első adag esetében 80-82 százalékos, a második dózis esetében 68 százalékos az átoltottság. „Nagyon sok a kanyarós megbetegedés, és 12 haláleset is történt, amelyek oltással elkerülhetők lettek volna” – fogalmazott.

A koronavírus elleni vakcinák kapcsán Rafila elmondta, jelenleg 3 millió adag van raktáron és 7 millió dózist megsemmisítettek vagy a következő időszakban fognak megsemmisíteni. További csaknem 29 millió adagot leszerződött az ország, de végül nem vásárolta meg, ezek miatt pert indított a Pfizer gyógyszeripari cég Románia ellen – emlékeztetett a tárcavezető. Rafila elmondta, reméli, sikerül megegyezni a Pfizerrel. Más gyártók megértőbbek voltak, és nem követelték a leszerződött adagok megvásárlását, amikor azokra már nem volt szükség, tette hozzá a News.ro szerint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!