Bukarestbe látogat Orbán Viktor, Charles Michel, illetve a belga és a horvát miniszterelnök

2024. április 2. – 09:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, Orbán Viktor magyar, Alexander De Croo belga és Andrej Plenković horvát miniszterelnököt fogadja szerdán a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis román államfő, értesült a G4Media. Ezt később az Államelnöki Hivatal is megerősítette.

A hivatalos vacsorán az Európai Unió következő intézményi ciklusának prioritásait vizsgálják. Ebben a formátumban először találkozik a négy ország képviselője, illetve az Európai Tanács elnöke.

Magyarország három hónap múlva veszi át az unió soros elnökségét, éppen abban az időszakban, amikor a választások után tisztújítás lesz az Európai Parlament, az Európai Bizottság, az Európai Tanács élén, illetve új uniós biztosokat neveznek ki, emlékeztet a G4media. A lap szerint a találkozó amiatt is fontos, hogy a román államfő nemrég jelentette be, hogy indul a NATO főtitkári pozíciójáért, a meghívott miniszterelnökök pedig mindannyian NATO-tagállamokat képviselnek, akiknek a támogatására szüksége lehet.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a bukaresti tanácskozás valóban az Európai Unió 2024-2029-es időszakra vonatkozó prioritásait meghatározó folyamat része. Ez a folyamat az Európai Tanács 2023. október 6-i informális találkozóján kezdődött el, amikor a tagállamok vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy előtérbe kell helyezni a biztonság és védelem kérdését, a globális szerepvállalást, az Unió bővítését és ellenálló- illetve versenyképességének erősítését. Ezen irányelvek mentén szabják meg cselekvési céljaikat a cotroceni-i találkozó résztvevői.

Az EU leendő stratégiai menetrendjéről következő lépésben az unió vezetői egyeztetnek majd, és a tervek szerint az Európai Tanács június végére tervezett ülésén fogadják el, áll még a közleményben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!