Bukarestbe látogat Orbán Viktor, Charles Michel, illetve a belga és a horvát miniszterelnök

2024. április 2. – 09:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, Orbán Viktor magyar, Alexander De Croo belga és Andrej Plenković horvát miniszterelnököt fogadja szerdán a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis román államfő, értesült a G4Media. Ezt később az Államelnöki Hivatal is megerősítette.

A hivatalos vacsorán az Európai Unió következő intézményi ciklusának prioritásait vizsgálják. Ebben a formátumban először találkozik a négy ország képviselője, illetve az Európai Tanács elnöke.

Magyarország három hónap múlva veszi át az unió soros elnökségét, éppen abban az időszakban, amikor a választások után tisztújítás lesz az Európai Parlament, az Európai Bizottság, az Európai Tanács élén, illetve új uniós biztosokat neveznek ki, emlékeztet a G4media. A lap szerint a találkozó amiatt is fontos, hogy a román államfő nemrég jelentette be, hogy indul a NATO főtitkári pozíciójáért, a meghívott miniszterelnökök pedig mindannyian NATO-tagállamokat képviselnek, akiknek a támogatására szüksége lehet.

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a bukaresti tanácskozás valóban az Európai Unió 2024-2029-es időszakra vonatkozó prioritásait meghatározó folyamat része. Ez a folyamat az Európai Tanács 2023. október 6-i informális találkozóján kezdődött el, amikor a tagállamok vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy előtérbe kell helyezni a biztonság és védelem kérdését, a globális szerepvállalást, az Unió bővítését és ellenálló- illetve versenyképességének erősítését. Ezen irányelvek mentén szabják meg cselekvési céljaikat a cotroceni-i találkozó résztvevői.

Az EU leendő stratégiai menetrendjéről következő lépésben az unió vezetői egyeztetnek majd, és a tervek szerint az Európai Tanács június végére tervezett ülésén fogadják el, áll még a közleményben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!