Ciolacu: A PSD és a PNL a június 9-i választások után dönt a további választási koalícióról

2024. április 2. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) június 10-e után dönt majd egy esetleges politikai szövetség létrehozásáról a parlamenti választásokra – közölte kedden Marcel Ciolacu miniszterelnök az Agerpres szerint.

Ciolacut arról kérdezték a PSD országos politikai tanácsának ülése után, hogy ha a PSD és a PNL választási szövetségre lép a júniusi választások után, ez együtt járna-e a közös államfőjelölt indításával is, tekintve, hogy egyes liberális politikusok szerint Nicolae Ciucă pártelnöknek nagy esélye van a győzelemre.

A PSD elnöke azt válaszolta, ezzel a döntéssel megvárják a június 9-ei helyhatósági és európai parlamenti választások eredményeit.

Azt is elmondta, hogy a magyar többségű településeken a PSD és a PNL már nevesítette jelöltjeit a helyhatósági választásokra, de közös jelöltindításról nem született döntés.

Nicolae Ciucă, a PNL elnöke korábban szintén azt mondta, a kormánypártok jelenleg nem tárgyalnak a parlamenti jelöltlistákról és az esetleges közös államfőjelöltről, mert ez csak az EP-választások után esedékes. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy a szociáldemokraták és a liberálisok csak akkor állítanak közös jelöltlistákat a parlamenti választásokra, ha az államfőjelölt is közös lesz.

Az Központi Választási Iroda (BEC) március végén hagyta jóvá a két kormánypárt választási koalícióját az európai parlamenti és a helyhatósági választásokra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!