Ciolacu: A PSD és a PNL a június 9-i választások után dönt a további választási koalícióról

2024. április 2. – 13:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) június 10-e után dönt majd egy esetleges politikai szövetség létrehozásáról a parlamenti választásokra – közölte kedden Marcel Ciolacu miniszterelnök az Agerpres szerint.

Ciolacut arról kérdezték a PSD országos politikai tanácsának ülése után, hogy ha a PSD és a PNL választási szövetségre lép a júniusi választások után, ez együtt járna-e a közös államfőjelölt indításával is, tekintve, hogy egyes liberális politikusok szerint Nicolae Ciucă pártelnöknek nagy esélye van a győzelemre.

A PSD elnöke azt válaszolta, ezzel a döntéssel megvárják a június 9-ei helyhatósági és európai parlamenti választások eredményeit.

Azt is elmondta, hogy a magyar többségű településeken a PSD és a PNL már nevesítette jelöltjeit a helyhatósági választásokra, de közös jelöltindításról nem született döntés.

Nicolae Ciucă, a PNL elnöke korábban szintén azt mondta, a kormánypártok jelenleg nem tárgyalnak a parlamenti jelöltlistákról és az esetleges közös államfőjelöltről, mert ez csak az EP-választások után esedékes. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy a szociáldemokraták és a liberálisok csak akkor állítanak közös jelöltlistákat a parlamenti választásokra, ha az államfőjelölt is közös lesz.

Az Központi Választási Iroda (BEC) március végén hagyta jóvá a két kormánypárt választási koalícióját az európai parlamenti és a helyhatósági választásokra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!