Ellenzik az osztálytermek beleegyezés nélküli bekamerázását a tanügyi szakszervezetek

2024. április 2. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség kedden bejelentette, nem támogatja a tanügyminisztériumnak azt a javaslatát, hogy a pedagógusok és a szülők beleegyezése nélkül bekamerázzák az osztálytermeket, írta az Agerpres. Az intézkedést az iskolai bántalmazás visszaszorítására javasolta az oktatási tárca.

A szakszervezeti képviselők meglátása szerint a térfigyelő kamerák felszerelése nem oldja meg az iskolai erőszak jelentette problémát.

„Úgy véljük, hogy egy ilyen intézkedés alkalmazása a megfigyelt személyek beleegyezése nélkül a román állampolgárok alapvető jogai elleni támadás. A Személyes Adatok Feldolgozását Felügyelő Országos Hatóság képviselői is ezen a véleményen vannak” – szögezik le keddi közös közleményükben a két érdekvédelmi szövetség képviselői.

A FSLI és a Spiru Haret szerint felszerelhetők térfigyelő kamerák azokban az iskolákban, ahol korábban már történtek erőszakos cselekedetek, de ez esetben is szükség van a tantestület és a diákok szüleinek írásbeli beleegyezésére.

A szakszervezeti képviselők szerint a kamerák felszerelése a megfigyelt személyek beleegyezése nélkül azt jelentené, hogy mindannyiukat potenciális elkövetőkként kezelik.

„Sajnos az iskolákban egyre több az erőszakos cselekmények száma, de nem mondhatjuk, hogy minden tanügyi alkalmazott és minden diák veszélyforrást jelent” – olvasható a közleményben.

Az érdekvédelmi képviselők szerint az iskolai erőszakkal a tanügyi rendszer teljes megreformálásával lehet felvenni a küzdelmet. Az intézkedések között maradéktalanul szerepelnie kell a tanár-diák-szülő bizalmi kapcsolat megvalósításának, elegendő számú iskolai pszichológus alkalmazásának. Segítene az iskolai erőszak elleni küzdelemben, ha az erőszak, bántalmazás, kiközösítés megelőzésére kidolgozott programokat alaposan feldolgoznák az osztályfőnöki órákon, az áldozatok kapják meg a szükséges támogatást, az elkövetők pedig értsék meg tetteik következményeit, majd „rehabilitálják” őket – vélik a szakszervezeti tagok.

Véleményük szerint az iskolai őrök számának növelése is hozzájárulna az erőszakos tettek elbátortalanításához, és a szabálysértők sokkal szigorúbb szankcionálását lehetővé tevő iskolai szabályzat bevezetésének is nagyobb hatása lenne.

Ligia Deca a múlt héten jelentette be, hogy sürgősségi kormányrendelettel módosítaná a tanügyi törvényt az oktatási minisztérium úgy, hogy az iskolák dönthessenek a térfigyelő kamerák felszereléséről.

A tanügyminiszter azt mondta, míg a jelenleg hatályos tanügyi törvény a tanárok, szülők, illetve nagykorú tanulók véleményének kikéréséhez köti a térfigyelő berendezések felszerelését az iskolában, a javasolt módosítás értelmében az iskola vezetősége önállóan dönthetne erről. A felvételeket csak bántalmazási ügyek, illetve magántulajdon ellen elkövetett tettek felderítésére lehetne felhasználni a javaslat szerint, tanári munka kiértékelésére nem.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!