A határrendészet a schengeni övezethez való csatlakozása után is végez szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a repülőtereken

2024. március 24. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

A határrendészet Románia schengeni övezethez való csatlakozása után is végez előre be nem jelentett ellenőrzéseket a repülőtereken – mondta Cornel Laurian Stoica, a határrendészet főfelügyelője egy szombati sajtótájékoztatón, ahol azt ismertette, hogy miként fognak alakulni az ellenőrzések a repülőtereken március 31., tehát az Air Schengen életbe lépése után.

A határrendészet vezetője elmondta, március 31-től alapvetően megszűnik az igazoltatás a schengeni övezet államainak polgárjai számára, tehát az „emberek határellenőrzés nélkül utazhatnak más schengeni tagországokba vagy onnan ide”. Stoica hangsúlyozta, egyáltalán nem kell megálljanak az utasok a határrendészet ellenőrzőpontjainál, hogy az okmányaikat ellenőrizzék, hanem közvetlenül a beszállókapuhoz mennek. Az ország 17 repülőtérén lép életbe az új szabályozás.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a határrendészet nem fogja elhagyni a repülőtereket, és szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végez, ha felmerül a gyanú, hogy szükség van rá.

„(A határrendészet) véletlenszerű és váratlan akciókat hajt végre az emberek személyazonosságának és jogállásának ellenőrzésére, valamint az esetleges jogellenes cselekmények megelőzésére és leküzdésére” – fogalmazott Stoica. Állítása szerint az intézkedést kockázatelemzés vagy megalapozott gyanú esetén alkalmazzák, és a határőrök egy mobil ellenőrző eszközzel lesznek felszerelve.

„Ha a gyanú nem igazolódik be, az érintett folytathatja útját. Ha ezek beigazolódnak, a személy utazása megszakad, és jogi intézkedéseket foganatosítanak ellene” – fogalmazott a határrendészet illetékese.

A határrendészet vezetője pontosított a kiskorúak repülőtéri határátlépésével kapcsolatban is. Állítása szerint a felnőttekhez hasonlóan a kiskorúak esetében sem végeznek a továbbiakban határellenőrzést, és közvetlenül a beszállókapuhoz fognak menni. „Nem lesz szükségük további engedélyre, és ugyanazokkal az okmányokkal utazhatnak majd a schengeni térségbe, mint eddig” – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy kiskorú román állampolgárok esetében milyen dokumentumok szükségesek az ország elhagyásakor. „Ha a kiskorú csak egyik szülője vagy harmadik személy kíséretében utazik, a következők szükségesek: érvényes úti okmány; a másik szülő beleegyezése, ha csak az egyik szülő kíséretében utazik; mindkét szülő beleegyezése, ha a szülőtől eltérő – harmadik – személy kíséretében utazik; csak az úti okmányt, ha otthonába/lakóhelyére utazik, és ezt igazolja; csak az egyik szülő beleegyezése, ha tanulmányi/versenyzési/gyógykezelési céllal utazik, és igazolni tudja az utazás megjelölt célját. Ha 16 évesnél idősebb kiskorú kísérő nélkül utazik, szüksége lesz: érvényes úti okmányra; mindkét szülő beleegyezésére; ha igazolja, hogy az otthona/lakóhelyet abban az országban, ahová utazik, elég csak az érvényes úti okmány is” – mondta Stoica.

Annak ellenőrzésére, hogy a kiskorú román állampolgárok és kísérőik rendelkeznek-e a szükséges okmányokkal, a határrendészet szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezhet a repülőtéren.

„Ha kiderül, hogy nincsenek a birtokukban, nem hagyhatják el az országot. A kiskorúak kisérőinek – a szülőkön vagy a törvényes képviselőn kívül – már nem kell fizikai formátumban bemutatni a büntetlen előéletet igazoló bizonyítványt, azt a határrendészet elektronikusan ellenőrzi majd. Ha azonban a határrendész megállapítja, hogy a kiskorú felügyelője bizonyos, törvényben meghatározott bűncselekményeket követett el, nem hagyhatja el az országot a kiskorúval” – mondta a főfelügyelő.

Olyan bűncselekményekről van szó, mint gyilkosság, emberkereskedelem, a kiszolgáltatott személyek kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények, kábítószerkereskedelem, terrorcselekmény, szervkereskedelem, jogellenes fogva tartás stb.

Ha a schengeni övezeten kívüli országba történő utazásnál mind a felnőttek, mind a kiskorúak esetében változatlanok maradnak az utazási feltételek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!