A határrendészet a schengeni övezethez való csatlakozása után is végez szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a repülőtereken

2024. március 24. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

A határrendészet Románia schengeni övezethez való csatlakozása után is végez előre be nem jelentett ellenőrzéseket a repülőtereken – mondta Cornel Laurian Stoica, a határrendészet főfelügyelője egy szombati sajtótájékoztatón, ahol azt ismertette, hogy miként fognak alakulni az ellenőrzések a repülőtereken március 31., tehát az Air Schengen életbe lépése után.

A határrendészet vezetője elmondta, március 31-től alapvetően megszűnik az igazoltatás a schengeni övezet államainak polgárjai számára, tehát az „emberek határellenőrzés nélkül utazhatnak más schengeni tagországokba vagy onnan ide”. Stoica hangsúlyozta, egyáltalán nem kell megálljanak az utasok a határrendészet ellenőrzőpontjainál, hogy az okmányaikat ellenőrizzék, hanem közvetlenül a beszállókapuhoz mennek. Az ország 17 repülőtérén lép életbe az új szabályozás.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a határrendészet nem fogja elhagyni a repülőtereket, és szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végez, ha felmerül a gyanú, hogy szükség van rá.

„(A határrendészet) véletlenszerű és váratlan akciókat hajt végre az emberek személyazonosságának és jogállásának ellenőrzésére, valamint az esetleges jogellenes cselekmények megelőzésére és leküzdésére” – fogalmazott Stoica. Állítása szerint az intézkedést kockázatelemzés vagy megalapozott gyanú esetén alkalmazzák, és a határőrök egy mobil ellenőrző eszközzel lesznek felszerelve.

„Ha a gyanú nem igazolódik be, az érintett folytathatja útját. Ha ezek beigazolódnak, a személy utazása megszakad, és jogi intézkedéseket foganatosítanak ellene” – fogalmazott a határrendészet illetékese.

A határrendészet vezetője pontosított a kiskorúak repülőtéri határátlépésével kapcsolatban is. Állítása szerint a felnőttekhez hasonlóan a kiskorúak esetében sem végeznek a továbbiakban határellenőrzést, és közvetlenül a beszállókapuhoz fognak menni. „Nem lesz szükségük további engedélyre, és ugyanazokkal az okmányokkal utazhatnak majd a schengeni térségbe, mint eddig” – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy kiskorú román állampolgárok esetében milyen dokumentumok szükségesek az ország elhagyásakor. „Ha a kiskorú csak egyik szülője vagy harmadik személy kíséretében utazik, a következők szükségesek: érvényes úti okmány; a másik szülő beleegyezése, ha csak az egyik szülő kíséretében utazik; mindkét szülő beleegyezése, ha a szülőtől eltérő – harmadik – személy kíséretében utazik; csak az úti okmányt, ha otthonába/lakóhelyére utazik, és ezt igazolja; csak az egyik szülő beleegyezése, ha tanulmányi/versenyzési/gyógykezelési céllal utazik, és igazolni tudja az utazás megjelölt célját. Ha 16 évesnél idősebb kiskorú kísérő nélkül utazik, szüksége lesz: érvényes úti okmányra; mindkét szülő beleegyezésére; ha igazolja, hogy az otthona/lakóhelyet abban az országban, ahová utazik, elég csak az érvényes úti okmány is” – mondta Stoica.

Annak ellenőrzésére, hogy a kiskorú román állampolgárok és kísérőik rendelkeznek-e a szükséges okmányokkal, a határrendészet szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezhet a repülőtéren.

„Ha kiderül, hogy nincsenek a birtokukban, nem hagyhatják el az országot. A kiskorúak kisérőinek – a szülőkön vagy a törvényes képviselőn kívül – már nem kell fizikai formátumban bemutatni a büntetlen előéletet igazoló bizonyítványt, azt a határrendészet elektronikusan ellenőrzi majd. Ha azonban a határrendész megállapítja, hogy a kiskorú felügyelője bizonyos, törvényben meghatározott bűncselekményeket követett el, nem hagyhatja el az országot a kiskorúval” – mondta a főfelügyelő.

Olyan bűncselekményekről van szó, mint gyilkosság, emberkereskedelem, a kiszolgáltatott személyek kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények, kábítószerkereskedelem, terrorcselekmény, szervkereskedelem, jogellenes fogva tartás stb.

Ha a schengeni övezeten kívüli országba történő utazásnál mind a felnőttek, mind a kiskorúak esetében változatlanok maradnak az utazási feltételek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!