Jövő csütörtökön átadják a forgalomnak a Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő gyorsforgalmi utat

2024. március 23. – 10:10

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő csütörtökön átadják a forgalomnak a Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő gyorsforgalmi utat – írja az Agerpres Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter pénteki nyilatkozata alapján.

A tárcavezető a helyszínen gratulált a kivitelező Strabag vállalatnak, hogy az észak-erdélyi autópálya Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakasza után a Nagyváradot az A3-as autópályával összekötő utat is sikerült a határidő előtt befejeznie. A miniszter szerint jövő héten átveszik a munkálatot, és március 28-án, csütörtökön megnyitják a forgalom előtt az útszakaszt.

Grindeanu hangsúlyozta, az útszakasz azért is fontos, mert folytatása lesz az Aradot Nagyváraddal összekötő gyorsforgalmi útnak, amelynek mindhárom szakaszára kiírták már a közbeszerzési eljárást, és év végéig a Temesvár-Temesmóra szakaszra is meghirdetik a közbeszerzést. „A legrövidebb útvonal a Balti-tengertől az Égei-tengerig Gdansktól indul és Varsó, Krakkó, Kassa, Debrecen, Nagyvárad, Arad, Temesvár, Temesmóra és Belgrád érintésével ér Szalonikibe. Ha azt akarjuk, hogy nálunk is áthaladjon ez az út, akkor nagyon-nagyon gyorsan kell mozognunk. És ezt tesszük” – fogalmazott.

A Nagyváradot az észak-erdélyi autópályával összekötő 19 kilométeres útszakasz megépítéséről szóló szerződést 2021 júliusában írták alá a Strabaggal, és 2022 tavaszán kezdődtek el a munkálatok. A szerződés értéke 545,9 millió lej, a tervezésre hat, a kivitelezésre 24 hónap állt rendelkezésre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!