Ezután kötelesek lesznek ingyen csapvizet adni vendégeiknek az éttermek, a kávézók

2024. március 21. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Ezután az éttermeknek, az étkezdéknek és más vendéglátóhelyeknek ingyenesen kell ivóvizet biztosítaniuk a vásárlóiknak, ha azok kérik. Az erről szóló jogszabályjavaslatot kedden szavazták meg – döntő házként – a képviselők – írja a Digi24.

Az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 7/2023. számú kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetről a szenátorok még 2023 márciusában szavazta, és aztán egy év alatt a képviselőházon is átment a tervezet. A törvény érvénybe lépéséhez ki kell még azt hirdesse Klaus Iohannis államfő is.

A Digi24 megjegyzi, hogy az eredeti javaslathoz képest az elfogadott jogszabály-tervezetbe bekerült egy olyan kiegészítés, hogy az éttermek, étkezdék és vendéglátóhelyek az elosztóhálózatból ingyenes ivóvizet kell biztosítsanak a vendégeiknek. A módosítás benyújtói úgy érveltek, hogy ez már minden európai országban bevett szolgáltatás.

Az Adevărul ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a ingyenes ivóvizet kell biztosítsanak kérésre a központi és helyi államigazgatási szervek a hivatalokban tartózkodó személyek számára, a munkáltatók a munkavállalók számára. Az éttermeknek, az étkezdéknek, bároknak, kávézóknak és egyéb vendéglátóhelyeknek ugyanakkor jól látható helyen kell tájékoztassák a közönséget, hogy az egységben kérésre ingyenes ivóvizet adnak a csapból.

A törvény az emberi fogyasztásra szánt vizet/ivóvizet a következőképpen határozza meg: bármilyen típusú víz, akár természetes állapotában, akár kezelés után, amelyet ivásra, főzésre, ételkészítésre vagy bármilyen más háztartási célra szánnak mind köz-, mind magánterületen, függetlenül annak származásától, és attól, hogy elosztóhálózatból vagy ciszternából szolgáltatják, vagy tartályokban palackozzák.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!