A történelmi hegyi menedékházak műemléki védettségét kérik civilek

2024. március 18. – 17:22

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai hegyi menedékházak sürgős felmérését és műemléki jegyzékbe való felvételét kérik civilek. A kezdeményezők a kulturális miniszternek, Raluca Turcannak címzett petíciót is indítottak, amelyet bárki támogathat az aláírásával.

A kezdeményezők azután döntöttek a cselekvés mellett, hogy a Fogarasi-havasokban részben lebontották a szombatvölgyi menedékházat, amely az egyik leghíresebb volt Romániában. A petíció kezdeményezői szerint ez azért történhetett meg, mert jelenleg semmi sem védi a régi hegyi menedékházakat az országban. Azt állítják, hogy a tulajdonosok azért döntöttek az említett kabana lerombolása mellett, mert „túlságosan dohos és nyirkos” volt, és jobbnak látták újat építeni a helyére.

A petíció kezdeményezőinek állítása szerint még számos olyan hegyi szálláshely van, amelyet nem változtattak meg gyökeresen a „modernizációs” munkák. Amellett érvelnek, hogy ezeket előbb azonosítani kellene, majd felmérni, és műemléki védettség alá helyezni, ami garanciát jelenthet arra, hogy a beavatkozásokat csak szakemberi jóváhagyással végeznek rajtuk.

Az aláírásgyűjtést az épített örökség megmentésén dolgozó Ambulanța pentru monumente szervezettel partnerségben kezdeményezték.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!