Bekérették az orosz nagykövetet a román nemzeti kincsről szóló moszkvai nyilatkozatok miatt

2024. március 17. – 12:10

Bekérették az orosz nagykövetet a román nemzeti kincsről szóló moszkvai nyilatkozatok miatt
Valerij Kuzmin, Oroszország romániai nagykövete – Fotó: Inquam Photos / Bogdan Danescu

Másolás

Vágólapra másolva

Bekérették a külügyminisztériumba Oroszország romániai nagykövetét a román nemzeti kincsről szóló moszkvai nyilatkozatok miatt, írja a Spotmedia. Valerij Kuzmin egyébként a nagykövetség Facebook-oldalán is közzétette az orosz külügyminisztérium szóvivőjének, Maria Zaharovának a reakcióját az Európai Parlament állásfoglalására az aranyvagyon ügyében.

Kuzmint Luminița Odobescu román külügyminiszter utasítására kérették be, majd egy közleményben kifejtették, hogy a nagykövetet tájékoztatták arról, hogy „a román fél mélységesen elégedetlen azzal a torz, csonka és következetlen móddal, ahogyan a történelmi múltban gyökerező, kétoldalú jelentőségű fontos kérdéseket tárgyalják, többek között az orosz nagykövetség nyilvános kommunikációjában”.

Továbbá az Orosz Föderáció nagykövetét emlékeztették a diplomáciai gyakorlat betartásának szükségességére, beleértve a nyilvános kommunikációban való felelős magatartás fenntartásának szükségességét.

Mint írtuk, az Európai Parlament csütörtökön elfogadott egy állásfoglalást, amelyben felszólította Oroszországot, hogy adja vissza Romániának a „jogtalanul kisajátított” kincseket. A dokumentumot az összes román képviselő aláírta, és az EP-képviselők többsége támogatta.

Az első világháború idején, 1916 és 1917 között Románia a cári Oroszországba küldte a nemzeti kincseit (amely 91 tonna aranyat, műkincseket, ékszereket és levéltári anyagot tartalmazott), hogy egy esetleges megszállás esetén megőrizzék ezeket.

Oroszország (az akkori Szovjetunió) 1935-ben és 1956-ban visszaadta a kulturális és vallási értéket képviselő javak egy kis részét, de a 91 tonna aranyat nem.

Az EP állásfoglalására reagálva Maria Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szólalt meg elsőként. Azt fejtegette, hogy Románia évszázados „fantomadósságait” próbálja Oroszországra kenni, hogy javítson nemzetgazdaságának katasztrofális állapotán. Azt állította, hogy Románia Oroszországgal és a Szovjetunióval szembeni adósságai „szakértői számítások szerint” 20-25-szörösen meghaladják az Oroszországnak megőrzésre átadott teljes román kincs értékét.

Majd Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese a VKontakte közösségi hálózaton azt írta, hogy „a román nem egy nemzet, hanem egy életforma”.

Továbbá „idiótáknak” nevezte európai vezetőket, és azt fejtegette, hogy az EP határozatának nem lesz hatása Moszkvában, és Románia nem kap semmit Oroszországtól.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!