Próbaérettségi: a Hargita megyei vizsgázók alig több mint egynegyede ment át románból

2024. március 15. – 18:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Hargita megyei tizenkettedikes diákok 27,69 százaléka érte el az átmenő jegyet románból a próbaérettségin, az országos átmenési arány ebből a tantárgyból 60,13 százalék.

A tanügyminisztérium pénteken tette közzé a március 4. és 7. között megszervezett próbaérettségi eredményeit. Országos szinten a vizsgázó diákok majdnem 40 százaléka nem érte el az ötös átmenő jegyet román nyelvből, további 22 százalék pedig 5-ös és 6-os közötti értékelést kapott, írta a tanügyminisztérium közleménye alapján az Edupedu.ro.

A szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, matematikából és történelemből 35 százalék kapott ötösnél kisebb jegyet, a szaknak megfelelő választható tantárgyból 35,25 százalék, anyanyelvből pedig 15,92 százalék nem vizsgázott sikeresen, több mint 84 százalék viszont igen.

Országos szinten összesen 22 diák érte el a 10-es átlagot, matematikából és történelemből összesen 663-an kapták meg a maximális jegyet, a szaknak megfelelő választható tantárgyból 560-an, anyanyelvből pedig 8-an.

A Hargita megyei tanfelügyelőség összesítése szerint románból 27,69 százalék százalékos az átmenési arány, magyar nyelv és irodalomból viszont a vizsgázók 88,12 százaléka kapott ötösnél jobb jegyet, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból pedig a diákok 58,23 százaléka szerzett átmenő jegyet, írta a Hargita Népe.

A próbaérettségin elért eredményeket a tanárok közlik a diákokkal, de csak kérésre írják be a jegyeket a katalógusba.

A végzős diákoknak van még ideje felkészülni az érettségi vizsgára: a nyelvi és digitális készségek szóbeli felmérése június 17–27. között lesz, az írásbeli vizsgákat pedig július 1–5. között szervezik meg. Minden tantárgy esetében legalább ötöst kell elérni, a jegyek átlaga azonban legkevesebb 6-os kell legyen a sikeres vizsgához.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!