A romániaiak háromnegyede veszélyesnek érzi Romániára az ukrajnai háborút

2024. március 12. – 11:49

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak több mint háromnegyede úgy véli, hogy az ukrajnai háború veszélyt jelent Romániára, és közel hatvan százalékuk szerint az országnak több pénzt kellene fordítania a hadseregre, derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet az INSCOP a News.ro megrendelésére végzett.

A megkérdezettek 76 százaléka véli úgy, hogy az ukrajnai háború veszélyes Romániára nézve, 21,7 százalék nem lát ebben veszélyt, 2,3 százalék nem tudja vagy nem válaszolt a kérdésre.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL), illetve a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szavazói között, illetve a nők, a 45 év felettiek, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, a fehérgallérosok és az állami alkalmazottak között az átlagnál valamivel magasabb azoknak az aránya, akik Romániára nézve veszélyesnek ítélik a szomszédos országban dúló háborút.

Azt, hogy az ukrajnai háború nem jelent veszély Romániára, leginkább a férfiak, a 45 év alattiak, a magasabb jövedelemmel rendelkezők gondolják és azok az inaktív emberek, akik potenciálisan aktívak.

A megkérdezettek 59,8 százaléka szerint Romániának több pénzt kellene fordítania a hadseregre, közöttük felülreprezentáltak a PSD, a PNL és az AUR szavazói, a 45 év felettiek, a felsőfokú végzettségűek, a fehérgallérosok, a bukaresti és általában a városi lakosok, az állami alkalmazottak és azok, akik nem használják a közösségi médiát.

36,6 százalék válaszolta, hogy szerinte nem kellene több pénzt fordítani a hadseregre, leginkább az Egyesült Jobboldal Szövetség, a 30 év alattiak, az alapfokú végzettséggel rendelkezők, a potenciálisan aktív inaktívak, a vidéki lakosok és az alacsony jövedelemmel rendelkezők.

Az adatgyűjtést február 22. és 29. között telefonon végezték egy 1100 fős, 18 év felettiekből álló, a társadalmi és demográfiai kategóriákra reprezentatív mintán.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!