Az alkotmánybíróságon támadtatná meg a választások összevonásáról szóló jogszabályt az Egyesült Jobboldal

2024. március 11. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Jobboldal Szövetséget alkotó három párt vezetői kérelmezni fogják a Nép Ügyvédjénél, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonásáról szóló sürgősségi rendeletet – írja az Agerpres.

A szövetség vasárnapi közleménye szerint a választások összevonásáról szóló jogszabály több ponton is sérti az alkotmányt, és szembemegy az alkotmánybíróság több korábbi határozatával.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Cătălin Drulă, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Eugen Tomac, valamint a Jobboldal Erejét vezető Ludovic Orban hétfőn 11 órakor nyújtják be az igénylésüket az ombudsmani hivatalhoz, majd közösen nyilatkoznak az újságíróknak.

A kormány március 8-án fogadta el az európai parlamenti és a helyhatósági választások egyidejű lebonyolításával kapcsolatos intézkedésekről szóló sürgősségi rendeletet. A jogszabály szerint mindkét választást június 9-én tartják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!