A Temesvárt Belgráddal összekötő autópálya megkapta a környezetvédelmi engedélyt

2024. március 8. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta csütörtökön a Temes Megyei Környezetvédelmi Ügynökség a Temesvár és Temesmóra közötti 73 kilométer hosszú A9-es autópálya építését, írja a Timis Online hírportál.

Az autópálya Temesremeténél indulna ki az A1-es autópályából, majd Gyüreg és Vejte érintésével érné el Temesmóra térségében a szerb határt, autópálya-összeköttetést biztosítva Belgrád felé.

A környezetvédelmi ügynökség véleménye szerint az A9-es autópálya tervezett nyomvonala érinti ugyan a Temes árterében található Natura 2000-es természetvédelmi területeket (ROSCI0109 és ROSPA0128) és a Bázosi Arborétum szomszédságában halad el, de ezeket nem veszélyezteti, amennyiben betartják a környezetvédelmi ajánlásokat.

Az A9-es autópálya megépítéséről még 2022-ben írt alá megállapodást Románia és Szerbia. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével már 2020 márciusában megbízták a Search Corporation céget, de ez a többszöri halasztás ellenére még nem készült el. A legutóbbi határidő 2024 októbere. Az autópályát európai uniós támogatásból építenék meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!