Három belvárosi történelmi épületet újíttat fel a nagyváradi önkormányzat

2024. március 5. – 18:18

Három belvárosi történelmi épületet újíttat fel a nagyváradi önkormányzat
A

Másolás

Vágólapra másolva

Három belvárosi történelmi épületet, köztük a Lévay-házat újíttat fel a nagyváradi önkormányzat – tájékoztatnak a Facebookon.

A jelenleg romos állapotban lévő épületek helyreállítására vonatkozó kivitelezési szerződéseket már aláírták, és egy év áll a munkákat elnyerő cégek rendelkezésére, hogy befejezzék a felújításokat. A munkálatok keretében nemcsak az épületek külső homlokzatát restaurálják, hanem a belső, az udvarra néző homlokzatot is, illetve tatarozzák a tetőzetet és az ácsmunkákat is

A három épület közül az Ezredévi emléktéren (str. Libertății 2-4.) található Lévay-ház a leghíresebb. A Hanzlián János budapesti építész tervei alapján 1893-1894 között elkészült épület felújítását már három éve tervezi az önkormányzat, csak eddig nem találtak megfelelő kivitelezőt. Most az Avasi Prodcom és a Euras Kft-ék társulásaira bízták a 2,5 millió lej értékű munkát.

A Nagysándor (Aurel Lazăr) utca 3. és Iosif Vulcan utca 3. alatt található épületek tatarozására is megkötötték a szerződést. Előbbi 900 ezer, utóbbi 604 ezer lejbe kerül.

Adriana Lipoveanu, Nagyvárad főépítészének elmondása szerint az épületek kiválasztásakor az építészeti értékük mellett azok elhelyezkedését is figyelembe vették. Így például a Nagysándor-utcai épület esetében például az is közrejátszott a kiválasztásában, hogy az utcát sétálóövezetté alakítják át, és a környéken több olyan épület is van, amelyet vagy felújítottak már vagy épp folyamatban van a tatarozása.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!