A minisztérium vizsgálja a diáktársai által szexuálisan bántalmazott bukaresti gyermek ügyét

2024. március 5. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az oktatási minisztérium ellenőrző testülete vizsgálja a két diáktársa által szexuálisan bántalmazott gyermek esetét a bukaresti Nicolae Titulescu Iskolában – írja az Agerpres.

Ligia Deca oktatási miniszter keddi nyilatkozatában emlékeztetett, hogy egy nappal korábban felszólította a bukaresti tanfelügyelőséget, továbbítsa a minisztériumnak az ügyben végzett vizsgálatának eredményeit. A jelentést kedd reggel kézhez kapta, és ez mulasztásokat tárt fel, többek között azt, hogy nem tájékoztatták az esetről az illetékes testületeket, például az igazgatótanácsot vagy a bántalmazásos esetekkel foglalkozó bizottságot.

Deca hozzátette, kiküldte a minisztérium ellenőrző testületét az iskolához és a tanfelügyelőséghez is, „hogy minél szakszerűbben dokumentált és teljesebb képet” kapjon a történtekről.

A miniszter azt is elmondta, hogy a médiából értesültek az esetről, sem az iskola, sem a tanfelügyelőség nem tájékoztatta a minisztériumot. Hozzátette, az iskolában történtek tisztázása mellett azt is ki akarják deríteni, hogy miként kommunikált a tanintézmény az ilyen ügyekben illetékes szervekkel.

„Az iskolai erőszakkal kapcsolatos bárminemű bejelentést nagyon komolyan kell venni, akár diák, akár szülő részéről érkezik. Akár beigazolódik a panasz, akár nem, az iskolai erőszak megelőzésére irányuló, decemberben életbe lépett eljárás minden egyes lépését be kell tartani”

– fogalmazott.

A miniszter emlékeztetett, hogy a tárca ellenőrző testülete és a tanfelügyelőség mellett az ügyészség is vizsgálatot indított az ügyben. Hangsúlyozta, hogy amint az ellenőrzések lezárulnak, a vétkesek szankciókra számíthatnak.

Ligia Deca a délután folyamán Marcel Ciolacu miniszterelnökkel is tárgyal az ügyről. A kormányfő hétfő este azt nyilatkozta az Antena 3-nak, hogy ha beigazolódik, hogy a tanintézet igazgatója eltussolta az ilyen eseteket, „kő kövön nem marad ott”.

A Digi24 közben azt írja, hogy a Nicolae Titulescu Iskola igazgatója, Iudita Popteanu beadta a lemondását a tisztségéről.

Az ügy azután kapott nagyobb nyilvánosságot, hogy hétfő reggel felháborodott szülők gyűltek össze az iskola udvarán tüntetni. Az váltotta ki a felháborodásukat, hogy olyan információk kerültek napvilágra, az oktatási intézmény vécéjében kétszer is megerőszakoltak egy általános iskolást. A szülők pedig nehezményezték, hogy az iskola semmiféle információt nem oszt meg velük, és ilyen körülmények között, ők nem hajlandók tanórákra engedni a gyerekeiket, akik ilyen veszélyeknek vannak kitéve.

Az első eset még két évvel ezelőtt történt, amikor az áldozat 8 éves, míg feltételezett erőszaktevő 11 éves volt. Az ügyben állítólag a rendőrség is eljárást indított, de az ügyet lezárták, mert az erőszaktevő állítólag túl fiatal volt ahhoz, hogy felelősségre vonják. A Hotnews összefoglalójából az derült ki, hogy az iskola vezetősége igyekezet a nyilvánosság elől eltitkolni az esetet, az áldozat pedig az iskolai bullying célpontja lett.

„Így erőszakolták meg másodszor is egy évvel és néhány hónappal az első támadás után” – idézi a Hotnews az áldozat édesanyját. Az eset részleteit ebben az anyagunkban foglaltuk össze.

Ha bármilyen kiskorút érintő erőszakos cselekedetről tudomást szerez, tárcsázza a 119-et, az ingyenes segélyhívó számot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!