Ötven hektáron lángolt a növényzet Románia második legértékesebb deltájában

2024. március 3. – 14:35

Ötven hektáron lángolt a növényzet Románia második legértékesebb deltájában
A Neajlov folyó deltája – fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Kigyulladt a növényzet a Neajlov folyó deltájában, a Comana Nemzeti Parkban szombaton. A mintegy 50 hektáron elterjedt tüzet 12 órán át oltották, írta az Agerpres.

A tűzoltókat szombat délben értesítették arról, hogy lángra lobbant a száraz növényzet és a nádas a Giurgiu megyei védett területen, Budeni falu közelében. A katasztrófavédelem közleménye szerint valószínűleg a szabadtéri tűzgyújtás volt a tűzvész oka. A lángokat végül szombat este 23:30-ra sikerült teljesen megfékezni.

Több tűzfészek alakult ki, a lángok hozzávetőlegesen 50 hektárnyi területet borítottak be. A tűzoltóknak viszonylag hamar sikerült eloltani a víz partjához közel égő tüzet, a delta belsejébe azonban a mocsaras talaj és a több mint három méter magas nádas miatt veszélyes lett volna behatolni. Két tűzoltóautó ezért a helyszínen maradt, hogy szükség esetén megakadályozza, hogy a tűz átterjedjen az erdőre vagy a szomszédos háztartásokra.

A Wikipedia szerint az 1100 hektáros delta biodiverzitás szempontjából a második legfontosabb védett vizes terület Romániában a Duna-delta után. 141 madárfajt, 19 halfajt és 31 emlősfajt azonosítottak itt, a madárfajok fele védett és a halak közül két faj csak itt található meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!