Zaklatás miatt erkölcsi kártérítés fizetésére kötelez a bíróság egy Fehér megyei PNL-s polgármestert

2024. március 3. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

50 ezer lej kártérítés kifizetésére kötelezi a kolozsvári fellebbviteli bíróság jogerős ítélete a Fehér megyei Szépmező (Șona) község polgármesteri hivatalát, miután egy volt alkalmazott munkahelyi zaklatás miatt indított pert, írta a G4Media.

Marian Bogdan Matei, a község volt főtitkára többször jelezte, hogy felettesei törvénytelen módon jártak el, többek között akkor, amikor az akarata ellenére kihelyezték egy 70 kilométerrel távolabbi polgármesteri hivatalba. Mint kiderült a kihelyezése éppen a feletteseivel kialakult nyílt konfliktus következménye volt.

A bírósági ítélet értelmében a volt főtitkárnak 25 ezer lejes erkölcsi kártérítés jár munkahelyi zaklatásért, és további 25 ezer lej a törvénytelen kihelyezése miatt. A másodfokú döntés egyébként mérsékelte a kolozsvári törvényszék által alapfokon megítélt 75 ezer lejes kártérítés összegét.

Marian Bogdan Matei azután került konfliktusba alkalmazójával, hogy 2021-ben több törvénytelen eljárást jelzett az illetékes kormányhivatalnak, például összeférhetetlenséget egy helyi tanácsos esetében, helyi tanácsi határozatok szabálytalanságát, egy versenyvizsgával kapcsolatban felmerült gyanút. Teodor Florin Mărginean, a község jelenleg is hivatalban lévő nemzeti liberális párti polgármestere korábban „olcsó provokációnak” minősítette Matei vádait a G4Media megkeresésére és közölte, hogy ő is több panaszt tett az akkori főtitkár munkájával kapcsolatban.

Az ügyben bemutatott bizonyítékok és egy tanúvallomás alapján azonban a kolozsvári törvényszék 2023 júniusában úgy ítélte meg, hogy az alkalmazott áthelyezéséről szóló döntés „zaklató és visszás intézkedés” volt, és „a panaszos bizonyította, hogy ismétlődő és rendszeres, a személyes méltóságának csorbítására és a munkahelyi légkör megrontására irányuló intézkedéseknek volt kitéve”, például verbális agresszió érte a kollégái részéről, más irodába költöztették, korlátozták a hozzáférését az intézmény bizonyos erőforrásaihoz, illetve több bűnügyi feljelentést és fegyelmi panaszt tettek ellene. A másodfokú bíróság helybenhagyta az alapfokú döntést, de 75 ezer lejről 50 ezer lejre mérsékelte a fizetendő kártérítés összegét.

Matei egy másik pert is megnyert a szépmezői polgármesteri hivatal ellen. Az intézményt a bíróság a volt főtitkár tevékenységéről szóló 2021-es értékelés megismétlésére kötelezi.

„Minden harc a törvény tiszteletben tartásáért, az elvek tiszteletben tartásáért megéri. Ahhoz, hogy ne veszítsük el a reményt, harcolnunk kell. Ahhoz, hogy harcolni tudjunk, bíznunk kell az intézményekben” – nyilatkozta a G4media.ro-nak Marian Bogdan Matei.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!