Közel 333 ezer lejes kár érte a Kolozsvári Magyar Diákszövetséget, sikkasztás miatt nyomoznak

2024. március 2. – 16:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

332 859 lejes, azaz megközelítőleg 70 ezer eurós kár érte a Kolozsvári Magyar Diákszövetséget (KMDSZ), az ügyben 2022 óta zajlik nyomozás, a vezetőtanács pénzügyekért, majd ügyvezetésért felelős volt tagját, Örmény Márkot pedig sikkasztással gyanúsítják, tudta meg a kolozsvári ügyészségtől az Átlátszó Erdély.

A KMDSZ a kolozsvári magyar egyetemi hallgatók érdekképviseleti és kulturális szervezete, az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia, a Diáknapok, a Téli Majális, illetve különböző táborok, szakmai találkozók szervezője.

A KMDSZ volt elnöke, Hatos Attila először január közepén, a Miközöd?! erdélyi közéleti podcastben beszélt a nyilvánosság előtt arról, hogy a szervezet vezetőtanácsának egyik volt tagja jelentős mennyiségű pénzösszeggel rövidítette meg a diákszervezetet, amiért feljelentették. A KMDSZ hiányosságairól, átláthatatlan vezetéséről nem sokkal korábban, 2023 végén jelent meg véleménycikk az Új Szem portálon, amelynek szerzői szerint a kolozsvári magyar diákok érdekképviselete helyett a diákszervezet tagjai számára ugródeszkát biztosít az RMDSZ-be.

Hatos Attila a podcastben a zajló jogi eljárásra hivatkozva nem árult el részleteket a sikkasztási ügyről, csak annyit mondott, hogy a KMDSZ az elmúlt egy-két év során pótolta a költségvetéséből eltűnt pénzt úgy, hogy közben egyetlen nagy rendezvénye sem maradt el, azt azonban nem árulta el, hogy ezt hogy sikerült megoldani.

Egyelőre nem reagált az Átlátszó Erdély megkeresésére László Petra jelenlegi KMDSZ-elnök, illetve Örmény Márk sem.

Örmény Márk 2018 őszétől területfejlesztést tanult a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, 2020 őszétől a Sapientia EMTE diákja is volt két tanéven át, egy évig a Sapientia kolozsvári Hallgatói Önkormányzatát is vezette, ezt a szervezetet azonban nem károsította meg, derítette ki az Átlátszó Erdély. Örmény Márkot a KMDSZ és a Sapientia EMTE is kizárta, írják.

A cikk kitér Örmény Márk RMDSZ-es kapcsolataira is, mint kiderült, 2016-ban tagja volt Kereskényi Gábor szatmári polgármester kampánycsapatának, illetve 2021-ben tevékenykedett az akkor RMDSZ-es vezetésű Ifjúsági és Sportminisztériumnál is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!