Nagyjából 7 millió euróért újíttathat fel egy villát az állam Klaus Iohannisnak

2024. február 27. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 7 millió euró közpénzből újíttat fel Bukarest előkelő városrészében, a Bulevardul Aviatorilor 86. szám alatt egy villát az állami protokollal foglalkozó hivatal (Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat – RAPPS). A Recorder tényfeltárása azt sugallja, hogy az átláthatatlan módon elköltött közpénzből az év végén a két mandátuma után visszavonuló Klaus Iohannisnak készül a rezidencia.

A háromszintes (alagsor, földszint és emelet) 1200 négyzetméteres épület több mint 20 évig a Nemzeti Liberális Párt székhelye volt. A Recorder tényfeltárásából az derül ki, hogy a közelmúltban elkezdték az állami tulajdonban lévő villa átalakítását, aminek során az eddig főleg irodaként szolgáló épületet munkairodával felszerelt lakássá alakítják. A Recorder szerint az állami protokollal foglalkozó hivatal átláthatatlanul, közbeszerzés kiírása nélkül költ nagyjából 7 millió eurót a villa átalakítására és felújítására.

„Néhány hónapja a legnagyobb titoktartás mellett zajlik egy családi lakóhellyé való átalakítása az épületnek, ahogy a Recorder által megszerzett építési engedélyben is szerepel” – derül ki a vizsgálatból.

Az átalakítás után a villában két hálószobát, két fürdőszobát, két télikertet, két edzőtermet és egy 67 négyzetméteres gardróbot/öltözőt alakítanak ki. A földszinten protokolliroda, könyvtár, nappali, konyha, vendégszoba és egyéb adminisztratív helységek kapnak helyet.

Egyelőre nem tudni, hogy ki kapja majd meg a lakást, de a tényfeltárás szerint „a nyomok többsége ugyanarra a személyre mutat”. A törvény szerint ugyanis nagyon korlátozott azoknak a méltóságoknak a köre, akik jogosultak lennének az állam által felajánlott protokoll-lakásra, és a legtöbb nyom Klaus Iohannishoz vezet. A Recorder úgy érvel, hogy csak az ország korábbi elnökei jogosultak az intézményen kívül személyzettel rendelkező kabinethez. Az épületet napelemekkel és hőszivattyúkkal szerelik fel, hogy csökkentsék a költségeit, és a korábbi államfőknek maguk kell a rezsit állniuk.

A Románia egykori államfői életük végéig jogosultak egy rezidenciára. Klaus Iohannis államfőnek a mandátuma végén el kell hagynia a Cotroceni palotát, ahol 2015 óta él. Ezután választhat a RAPPS által felkínált lakások közül, amit aztán élete végéig használhat. A Szabad Európa cikkében azt is megjegyzik, hogy a Train Băsescunak kiutalt lakásra a hivatal annak idején mindössze 300 ezer eurót költött.

Marcel Ciolacu kedden azt állította, hogy ő is a sajtóból értesült a felújítási munkálatokról, és nem tudja, hogy mennyibe kerül a felújítása, de azt állította, hogy tájékozódni fog a kérdésben.

„Ez egy RAPPS-villa, nem ez az első és nem is az utolsó, ahol beruházásokat hajtanak végre. (…) Én, Marcel Ciolacu, ma bizonyosan nem tudok válaszolni arra, hogy az elnöknek vagy más méltóságnak készül” – mondta a miniszterelnök.

Az USR a miniszterelnökhöz, a kormányfőtitkársághoz és az állami protokollal foglalkozó hivatalhoz fordult tájékoztatásért, hogy pontos adatokat tudjanak meg a beruházásról, és tisztázzák a kedvezményezettet.

A cikkünk megjelenése után az Államelnöki Hivatal azt közölte, hogy Klaus Iohannis nem kérvényezte protokoll-lakás kiutalását elnöki mandátuma lejárta után. Az Agerpres megkeresésére a hivatal kijelentette, hogy nem kérvényezte protokoll-rezidencia kiutalását és az államfő részéről sem iktattak ilyen jellegű kérést.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!