Egy kis lépéssel közelebb, hogy végre elkészüljön az észak-erdélyi autópálya

2024. február 27. – 10:42

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként elfogadta hétfőn a szenátus az észak-erdélyi autópálya finanszírozási szerződésének jóváhagyásáról szóló törvénytervezetet, amit a kormány terjesztett be a parlamentbe – írja az Agerpres.

Románia 200 millió értékű szerződést kötött az Európai Beruházási Bankkal az A3-as autópálya munkálatai egy részének a finanszírozásáról. A dokumentumot 2023. november 16-án írták alá Bukarestben és november 20-án Luxemburgban. A kedvezményes hitelt az EU helyreállítási alapjából kapja Románia.

A szerződés szerint a pénzt elsősorban az észak-erdélyi autópálya Nádas (Kolozs megye) és Vaskapu (Szilágy megye) közötti 42,3 kilométeres szakaszának kivitelezésre fordítják. A munkálatok várhatóan 2025-ben fejeződnek be – olvasható a törvénytervezetben.

Az észak-erdélyi, A3-as autópálya több mint egy évtizede épül, tavaly decemberben végre sikerült átadniuk a forgalomnak az Aranyosgyéres és Maroskece közötti szakaszt, ami azt jelenti, hogy autópályán lehet eljutni Kolozsvárról Marosvásárhelyre. Kolozsvártól a magyar határig tartó szakaszok építése viszont annak ellenére is lassan halad, hogy tavaly átadták a Szilágynagyfalu és Berettyószéplak közötti szakaszt.

A Pro Infrastructura Egyesület összesítése szerint a Nádas és Magyarzsombor közötti, illetve a Magyarzsombor és Vaskapu közötti szakaszokkal – a tervezetnek megfelelően – 2025 nyarán készülhetnek el, ami azt jelentené, hogy akkor Marosvásárhelytől egészen Szilágy megyéig autópályán lehetne haladni.

A Vaskapu és Szilágynagyfalu közötti 41 kilométeres szakasz megépítése ezzel szemben még csupa bizonytalanság, még megtippelni se nagyon lehet, hogy mikorra készülnek el, pláne, hogy egy 3 kilométeres alagutat is meg kellene építeniük a Meszesen keresztül. A Brettyószéplak és Bisztraterebes, illetve a Bisztraterebes és Bihar közötti szakaszokon valamivel jobban állnak, de az egyesület még nem bocsátkozik becslésekbe, hogy mikorra készülhet el. A Bihar és Bors II. között szakasz már elkészült.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!