Egy kis lépéssel közelebb, hogy végre elkészüljön az észak-erdélyi autópálya

2024. február 27. – 10:42

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként elfogadta hétfőn a szenátus az észak-erdélyi autópálya finanszírozási szerződésének jóváhagyásáról szóló törvénytervezetet, amit a kormány terjesztett be a parlamentbe – írja az Agerpres.

Románia 200 millió értékű szerződést kötött az Európai Beruházási Bankkal az A3-as autópálya munkálatai egy részének a finanszírozásáról. A dokumentumot 2023. november 16-án írták alá Bukarestben és november 20-án Luxemburgban. A kedvezményes hitelt az EU helyreállítási alapjából kapja Románia.

A szerződés szerint a pénzt elsősorban az észak-erdélyi autópálya Nádas (Kolozs megye) és Vaskapu (Szilágy megye) közötti 42,3 kilométeres szakaszának kivitelezésre fordítják. A munkálatok várhatóan 2025-ben fejeződnek be – olvasható a törvénytervezetben.

Az észak-erdélyi, A3-as autópálya több mint egy évtizede épül, tavaly decemberben végre sikerült átadniuk a forgalomnak az Aranyosgyéres és Maroskece közötti szakaszt, ami azt jelenti, hogy autópályán lehet eljutni Kolozsvárról Marosvásárhelyre. Kolozsvártól a magyar határig tartó szakaszok építése viszont annak ellenére is lassan halad, hogy tavaly átadták a Szilágynagyfalu és Berettyószéplak közötti szakaszt.

A Pro Infrastructura Egyesület összesítése szerint a Nádas és Magyarzsombor közötti, illetve a Magyarzsombor és Vaskapu közötti szakaszokkal – a tervezetnek megfelelően – 2025 nyarán készülhetnek el, ami azt jelentené, hogy akkor Marosvásárhelytől egészen Szilágy megyéig autópályán lehetne haladni.

A Vaskapu és Szilágynagyfalu közötti 41 kilométeres szakasz megépítése ezzel szemben még csupa bizonytalanság, még megtippelni se nagyon lehet, hogy mikorra készülnek el, pláne, hogy egy 3 kilométeres alagutat is meg kellene építeniük a Meszesen keresztül. A Brettyószéplak és Bisztraterebes, illetve a Bisztraterebes és Bihar közötti szakaszokon valamivel jobban állnak, de az egyesület még nem bocsátkozik becslésekbe, hogy mikorra készülhet el. A Bihar és Bors II. között szakasz már elkészült.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!