Robotok szolgálnak fel egy kolozsvári étteremben

2024. február 26. – 15:18

Másolás

Vágólapra másolva

Robotok viszik ki a rendeléseket és gyűjtik be a mosatlan edényt a kolozsvári Iulius Mall bevásárlóközpont egyik vendéglőjében, írta meg a stiridecluj.ro.

A lap szerint egyre nehezebb munkaerőt találni Kolozsváron, a vendéglőkbe pedig a román nyelvtudás hiánya miatt kevésbé alkalmaznak külföldi vendégmunkásokat, így várhatóan egyre több tulajdonos próbálhatja majd ki a robotpincéreket. Egy ilyen eszköz 37 ezer lejbe kerül ugyan, viszont megállás nélkül dolgozik, nem tart ebédszünetet és nem kér fizetést sem.

Ehhez képest egy pultos bére átlag nettó 2000 lej havonta, egy pincéré pedig nettó 2300 lej Romániában. Egy robot akár két pincér munkáját is helyettesítheti, így, ha a bruttó bért vesszük figyelembe, kevesebb mint fél év alatt megtérülhet egy készülék ára.

2022 májusában már megjelent néhány robotpincér kísérleti jeleggel egy bukaresti étteremben, erről akkor többek között a Pro TV számolt be. 2018-ban arról is írtak, hogy egy kolozsvári IT-cég levédette a saját fejlesztésű robotpincérét. Ázsiában és az Amerikai Egyesült Államokban már elterjedtebb a robotok használata a vendéglátásban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!