Arafat: Fel kell készíteni a kórházakat egy esetleges háborúra, ha valószínűtlen is, hogy bekövetkezik

2024. február 26. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

96,5 millió eurós projekt keretében halmoz fel orvosi készleteket Románia, illetve készül fel a kémiai, biológiai és radioaktív-nukleáris veszély észlelésére és monitorizálására, jelentette be a Digi24.ro-nak adott interjújában Raed Arafat belügyi államtitkár, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője. Mint mondta, minden NATO-tagállam felkészíti az egészségügyi rendszerét egy esetleges konfliktusra.

„Bár mindenki azt mondja, hogy ez nagyon valószínűtlen, és hogy nem szabad pánikba esnünk, de igen, de fel kell készülnünk. Nem titok, hogy tavaly a NATO-ban ülésezett az egészségügyi csoport, amelyet néhány éve én vezetek” – nyilatkozta az államtitkár.

Arafat szerint egyik országban sincs olyan katonai kórház, amely minden felmerülő igényt le tudna fedni, ezért egy esetleges háborús konfliktus esetén a civil kórházak látnák el a sérülteket, akkor is, ha katonák és akkor is, ha civilek. „Az intenzív ellátás és a sebészeti kapacitások területén van még tennivaló a rendszerben” – jegyezte meg az államtitkár.

Arafat szerint a NATO egészségügyi csoportja arról egyeztetett, hogy az egészségügyi rendszereket hogyan lehetne felkészíteni nagyszámú sérült fogadására, attól függetlenül, hogy azok melyik országból érkeznek, hogy háborús konfliktus vagy valamilyen katasztrófa miatt sérültek meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!