Edzés közben balesetezett Novák Eduárd fia

2024. február 25. – 15:36

Másolás

Vágólapra másolva

A DN12-es főúton edzés közben balesetet szenvedett a Novák Eduárd fia, Edvárd – osztotta meg a hírt Facebook oldalán a korábbi sportminiszter, aki egyben a romániai utak veszélyességére is felhívta a figyelmet.

A balesetben Novák Edvárd kézfeje eltört, amelyet a kórházba szállítás után a csíkszeredai orvosoknak meg is kellett operálniuk. A miniszter szerint néhány évvel ezelőtt a másik fiával, Edmonddal is ugyanez történt.

„A román utak rendkívül veszélyesek, az autóvezetők dühösek, agresszívak, nulla törődés a közlekedő partnerekkel. Meg kellene kellene osztoznunk az utakon a kerékpárosokkal, motorosokkal, de nem tesszük” – fogalmaz a miniszter, aki azt is hozzátette, a hatóságok ugyan örülnek, amikor az érmek hazajönnek, de a szükséges feltételeket nem biztosítják, mert nincs pénz se edzeni, se felszerelésre. A volt miniszter szerint Romániában a kerékpározás már extrém sport.

„Talán itt az ideje, hogy a közlekedési rendőrség tájékoztató és figyelemfelhívó kampányt indítson a járművezetők számára. Kész vagyok segíteni, részt venni, mindent megtenni, amit emberileg megtehetek, hogy azokat, akik teljesítményből, hobbiból vagy kényszerből kerékpároznak, ne legyenek többé áldozatok” – írja a miniszter.

A romániai közutak biztonsága nemcsak a kerékpárosok számára katasztrofális. Tavaly Románia útjain összesen 1545 ember vesztette életét közúti balesetben, 3535 pedig súlyosan megsérült. A korábbi években pedig arányaiban rendre Romániában haltak meg a legtöbben az utakon az EU-ben. A legutóbbi, 2021-es statisztika szerint 93 haláleset jutott egymillió lakosra. Az egyes tagállamok népességéhez viszonyítva a közúti balesetben elhunyt személyek aránya 2021-ben Máltán volt a legalacsonyabb (17 haláleset egymillió lakosra számítva), aztán Svédország (20) és Dánia (22) következett a sorban. A legmagasabb arányt Romániában, Bulgáriában (81) és Lettországban (78) regisztrálták.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!