Románia továbbra is feltétlen támogatja Ukrajnát

2024. február 24. – 12:40

Másolás

Vágólapra másolva

Románia továbbra is feltétel nélkül támogatja Ukrajnát – erről nyilatkoztak bukaresti vezetők a háború kitörésének második évfordulóján.

Az MTI összefoglalója szerint Klaus Ioahnnis államfő pénteken megemlékezett az évfordulóról, amikor üzenetben méltatta a bukaresti Északi Pályaudvaron működő, az ukrajnai menekülteket segítő és eligazító központ önkénteseinek tevékenységét. A román elnök közösségi oldalán is bejegyzést tett közzé, amelyben úgy fogalmazott: „két éve hogy összefogtunk az agresszor ellen, a demokrácia, a jogállamiság, a szabadságunk és biztonságunk védelmében”.

Iohannis szerint Ukrajnának az Európai Unióban van a jövője, Románia pedig – megbízható fekete-tengeri szomszédjaként – mindaddig folytatni fogja Ukrajna átfogó és feltétel nélküli támogatását, amíg erre szükség lesz.

Közben az Agerpres arról ír, hogy az államfő hétfőn az orosz-ukrán háborúról és az Ukrajna további támogatására tett erőfeszítések fokozásáról szóló munkaülésen vesz részt Párizsban több szövetséges ország vezetőjével. Az Elnöki Hivatal pénteki tájékoztatása szerint a találkozót Emmanuel Macron fancia elnök szervezi.

Klaus Iohannis üdvözölte a francia elnök kezdeményezését, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi közösség egysége és szolidaritása Ukrajna támogatása tekintetében alapvető fontosságú és fenn kell tartani – áll a közleményben.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szombaton az X-en biztosította Ukrajnát országa töretlen szolidaritásáról.

„Ukrajnával teljes egységben és szolidárisan lépünk fel az igazságos győzelem és béke eléréséig. Csapatommal, Románia Kormányával együtt továbbra is keményen fogunk dolgozni az Ukrajnával ápolt szilárd kétoldalú kapcsolatokért” – írta a kormányfő, a PSD elnöke.

Románia és az egész szabad világ kiáll Ukrajna mellett, az életért és a demokráciáért harcoló ukrán nép mellett – üzente szombaton Nicolae Ciucă szenátusi elnök, a PNL elnöke az X-en közzétett bejegyzésében.

„Két évvel ezelőtt Ukrajnának egy nagyszabású, provokálatlan háborúval kellett szembenéznie. Azóta az ukrán állampolgárok elszántan és bátran védik otthonukat, szabadságukat és jövőjüket. Románia és az egész szabad világ az életért és a demokráciáért küzdő Ukrajna mellett áll” – írta Ciucă.

Luminita Odobescu külügyminiszer az évfordulós üzenetében úgy értékelte: ezzel a súlyos és tartós következménykekel járó, kiprovokálatlan, indokolatlan és törvénytelen háborúval Oroszország bebizonyította, hogy továbbra is a legnagyobb biztonsági fenyegetés marad az európai és euroatlanti közösség számára. A külügyminiszter szerint Románia továbbra is minden eszközével kész segíteni Ukrajnát, Moldovát és minden sérülékeny partnerét az orosz agresszióval és hibrid hadviseléssel szemben.

A képviselőház pénteken arról adott ki tájékoztatást, hogy szombat este ukrán nemzeti színekkel világítják meg a kormány és a parlament bukaresti épületét. A törvényhozás főbejáratánál kitűzték az ukrán lobogót is, hétfőn pedig a képviselőház plenáris ülésén emlékeznek meg a háború áldozatairól.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!