Marcel Ciolacu: Vessünk már véget a hülyeségnek Székelyföld autonómiájával. Nem volt és nem is lesz

2024. február 24. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

„Vessünk már véget a hülyeségnek Székelyföld autonómiájával. Nem volt és nem is lesz” – mondta szombaton délben tartott felszólalásban Marcel Ciolacu miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. A pénteki marosvásárhelyi nyilatkozata után szombaton a párt Hargita megyei szervezetének választási ülésén tartott beszédet Maroshévízen, ahol többek között Székelyföld autonómiájának a kérdését is szóba hozta.

A miniszterelnök ezek után az alkotmányra hivatkozva kijelentette, Románia egy szuverén állam, és soha senki nem fogja elvenni/elválasztani tőle Erdélyt. Úgy vélekedett, az etnikai alapú autonómia témája a választási kampányok idején szokott megjelenni a közbeszédben, mert mobilizálni lehet vele az embereket.

„Ezek a témák és ellenségeskedések a választások idején bukkannak fel, ez a politikai vezetők módszere a választók mozgósítására. Elmúltak már azok az idők” – jelentette ki a miniszterelnök. A miniszterelnök szerint mindenki normális országban szeretné felnevelni a gyerekét, és ehhez elsősorban az kell, hogy normálisan viselkedjünk.

A normalitás jegyében ugyanakkor Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek is üzent a miniszterelnök.

„Azt hiszem, provokálhatom Kelemen Hunor elnök urat, főleg, hogy Hargita megyéből származik, hogy az RMDSZ listáira vegye fel a román pártok egy képviselőjét, és megígérem, hogy én is felveszem az RMDSZ egyik képviselőjét a PSD bukaresti listájára. Ez a normalitás gesztusa lesz, ami azt mutatja, hogy mindannyian románok vagyunk. Igaz, magyar etnikumú románok, de Romániában élők. Jó emberek” – mondta Ciolacu.

A miniszterelnök hangsúlyozta, soha nem fogadja el olyan törvények támogatását, amelyek előnyben részesítenék valamely romániai etnikai közösség tagjait.

„Soha nem fogadom el a túlzásokat. Soha nem fogadom el, hogy Romániában olyan törvények legyenek, amelyek bizonyos más etnikumú romániaiakat előnyben részesítenek. Mindannyian egyenlőek vagyunk, tisztelnünk kell egymást. Abban az esetben, ha nem tiszteljük egymást, a jogrendnek kell érvényesülnie, mert így működik a demokrácia, nincs anarchia” – idézi a kormányfőt az Agerpres.

Ciolacu arról is beszélt, hogy azok a személyek is hibáznak, akik Románia szívében, román állampolgárként nem tanulnak meg románul, és ezzel elszigetelik saját magukat. A miniszterelnök szerint erre nem lehet büszkének lenni, mert arra ítélik magukat, hogy ne fejlődjenek.

A beszédében Ciolacu óva intett a botrányokon és káoszon alapuló kormányzástól. Mint mondta, az országot nem lehet a Facebook lájkok alapján vezetni. A miniszterelnök érvelése szerint ugyanis ezek csak átmenetiek, és nem biztosítanak szilárd alapot a hatékony kormányzáshoz.

Állítása szerint a jelenlegi politikai helyzetben azt tartja az egyetlen járható útnak, hogy a PSD és a PNL a választások után is közösen kormányozzon. A politikai stabilitásra való törekvést tartja a helyes iránynak.

„Nézzenek körül a politikai palettán, és látni fogják, hogy 2025-től nem jöhet létre más koalíció, más szövetség, csak a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt körül” – fogalmazott. Úgy vélekedett, dacára annak, hogy a PSD és a PNL hagyományosan egymás ellenfelei, most szövetséget kell alkotniuk, mert „alkalmazkodnunk kell ezekhez az időkhöz”.

Ciolacu kifejtette, a kormánynak kötelessége stabilitást és fejlődést biztosítani az országnak, és ezt nem lehet megvalósítani „botrányok között, káoszban, a parlamentből, az utcáról vagy a kormánytól készített Facebook-közvetítésekkel.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!