Florin Barbu leváltotta az APIA PNL-s vezetőjét, most az ő leváltását kérheti a PNL

2024. február 21. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

A PNL a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, Florin Barbu felmentését fogja kérni a miniszterelnöktől, Marcel Ciolacutól – írja forrásokra hivatkozva a G4Media. Állítólag azzal váltotta ki a PNL-s vezérkar nemtetszését a miniszter, hogy kedden menesztette a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) vezérigazgatóját, Ionuţ Luput. A G4Media szerint a PNL azzal is megelégedne, ha az APIA vezetője visszakerülne a székébe.

A PNL egyik vezetője azt nyilatkozta a portálnak, hogy ellenséges gesztusnak tekintik az APIA vezetőjének menesztését, főleg a döntő koalíciós tárgyalások előtt egy nappal, amikor Nicolae Ciucă hivatalos látogatáson tartózkodott Spanyolországban, és nem tudott közbeavatkozni.

Az Agerpres összefoglalója szerint Barbu hivatalosan azért rúgta ki az APIA vezérigazgatóját, mert késtek a gazdáknak járó támogatások kifizetésével. Florin Barbu azt nyilatkozta a hírügynökségnek, hogy a mezőgazdasági támogatások kifizetésének késlekedése és a „rendszerben tapasztalható elakadások” miatt írta alá Ionuţ Lupu menesztését.

Barbu azt mondta, az este folyamán gyűlést hívott össze a támogatások kifizetéséről és az új támogatásokat akadályozó tényezők elhárításáról, de a vezérigazgató meg sem jelent a gyűlésen. Az APIA két hét haladékot kapott az átmeneti országos támogatások és a PD-04 zöldítési program keretében nyújtott támogatások kifizetésére – tette hozzá a miniszter. Azt is elmondta, az ügynökségben tapasztalható elakadások miatt számos érintett kérte, hogy változtasson az APIA vezetőségén, sokan Adrian Pintea visszatérték kívánják az ügynökség élére.

Az APIA vezetését ideiglenes jelleggel Ionuţ Lupu elődje, Cornel Turcescu veszi át, de rövidesen versenyvizsgát írnak ki a vezérigazgatói tisztség betöltésére – tette hozzá még Florin Barbu.

A G4Media közben forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Lupu néhány héttel ezelőtt panaszt nyújtott be a DNA-nál a rá nehezedő állítólagos nyomás miatt, hogy oldja fel a kifizetéseket a Duna Deltájában található nádassal kapcsolatban. A portál emlékeztet, hogy azért állították le a kifizetéseket, mert az Európai Ügyészség kért dokumentumokat azzal kapcsolatban, hogy a PSD egyik helyi „bárójához” Paul Stănescuhoz közel álló két céghez miként kaptak csaknem 6 millió eurós támogatást nádasokért. Azt írják, hogy minisztert Paul Stănescu jobbkezének számít.

A portál összegzése szerint egy 2023-as törvénymódosítás nyomán vált jogosulttá a Paul Stănescu fiának két cége a több millió eurós támogatásra. A módosítást Florin Barbu szorgalmazta, aki akkor még a képviselőház mezőgazdasági bizottságának volt az elnöke.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!