Navalnij halála miatt a külügyminisztérium bekérette az orosz nagykövetet

2024. február 21. – 18:39

Másolás

Vágólapra másolva

A külügyminisztériumba kérették szerdán Valerij Kuzmint, Oroszország bukaresti nagykövetét Luminiţa Odobescu miniszter utasítására – írja az Agerpres.

A tárca tájékoztatása szerint az orosz nagykövet berendelésének oka Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus hirtelen halála volt.

A külügyminisztérium közleménye szerint a román diplomácia képviselője közölte a nagykövettel, hogy Bukarest álláspontja szerint Alekszej Navalnij haláláért kizárólag az orosz hatóságok felelősek. Hangsúlyozta, hogy az ellenzéki aktivista halálának körülményeiről egy átlátható, független és átfogó kivizsgálást kell lefolytatni, ugyanakkor figyelmeztette az orosz állam diplomatáját, hogy az orosz hatóságok morális kötelessége haladéktalanul átadni Navalnij holttestét családtagjainak.

A közlemény leszögezte, az orosz nagykövet berendelése annak jele, hogy Románia következetesen elítéli az Oroszországban „masszívan és rendszeresen” elkövetett jogtiprásokat, és ismételten felszólítja Moszkvát nemzetközi vállalásai tiszteletben tartására.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!