Felvatták a Kolozsvári Műszaki Egyetem új épületeit a Malom utcában

2024. február 20. – 13:48

Felvatták a Kolozsvári Műszaki Egyetem új épületeit a Malom utcában
A Kolozsvári Műszaki Egyetem új épületei a Malom utcában – Fotó: Emil Boc Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Átadták hétfőn a Kolozsvári Műszaki Egyetem új épületeit, amelyek a Transilvania Bank volt székhelyén és az egykori Divatházban működtek. A Malom utcai ingatlanok felvásárlása és felújítása mintegy 16 millió euróba került.

A Kolozsvári Műszaki Egyetem hét éve vásárolta meg az összesen 9302 négyzetméter hasznos alapterületű két ingatlant, számolt be az Actual de Cluj.

Az egykori Divatházban, amely a rendszerváltás előtt Kolozsvár elegánsnak számító ruhagyártó üzeme volt, az utóbbi években azonban már kihasználatlanul állt, a Kolozsvári Műszaki Egyetem hallgatói központját, „hub”-ját alakították ki. A földszinten és az első emeleten kiállítóterek kaptak helyet, a második emeleten kutatásra és coworkingra alkalmas terek, a harmadik emeleten pedig konferenciatermek. Az épületben kávézó és vendéglő is működik.

A Transilvania Bank elköltözése után üresen maradt másik épületben 30 tanterem és labóratórium, üléstermek kaptak helyet, a földszinten pedig könyvtárat és multifunkcionális teret rendeztek be.

A Kolozsvári Műszaki Egyetemnek kilenc kara működik Kolozsváron, három Nagybányán és további kirendeltségeket tart fenn Besztercén, Gyulafehérváron, Szatmáron és Zilahon. A Malom utca Sétatérhez közeli végén már eddig is volt két épülete, ezeket Pákey Lajos tervei alapján építették a 19. század végén és a 20. század elején az akkori iparmúzeum és ipariskola számára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!