Betemette a lavina a sátrukat, amíg a Bilea-tó melletti menedékházban teáztak

2024. február 15. – 14:07

Betemette a lavina a sátrukat, amíg a Bilea-tó melletti menedékházban teáztak
Turisták ásnak a hóban, hogy megtalálják a betemetett sátraikat és csomagjaikat – Fotó: a Szeben megyei hegyimentő-szolgálat (Salvamont Sibiu)

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyméretű lavina zúdult le csütörtökön a Fogarasi-havasokban, a Bilea-tó környékén, ahol két turistasátrat is maga alá temetett, de személyi sérülés nem történt – közölte a Szeben megyei Salvamont az Agerpres szerint.

„A lavina nagyon nagy, körülbelül 200 méteres koronával rendelkezik. A hó egészen a fabódék területéig ért, és betemette két turista sátrát, akik szerencsére éppen a menedékházban teáztak, így csak a sátraik és a csomagjaik kerültek a hó alá” – nyilatkozta a Turnul Sfatului helyi lapnak Dan Popescu, a hegyimentők vezetője. Mint mondta, az érintettek már másfél-két métert ástak a hóban, és még mindig nem találták meg a sátrakat.

A hegyimentők emlékeztetnek, hogy a Bilea-tónál 1,7 méteres a hóréteg, a lavinaveszély pedig 4-es fokozatú az 1-től 5-ig terjedő skálán. Azt is közölték, hogy most nem ajánlatos a téli sportok űzése a térségben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!