Telefonos alkalmazással követhető a beteg ellátása a nagyváradi kórház sürgősségi osztályán

2024. február 15. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöktől használható a Bihar megyei sürgősségi kórházban az a telefonos applikáció, amellyel a hozzátartozók és az egészségügyi személyzet nyomon követheti, hogy épp mi történik a sürgősségi ellátásban részesülő páciensekkel.

Az apartinator.ro nevű, Romániában egyedülálló okostelefonos alkalmazást a sürgősségi osztályt vezető Hadrian Borcea kezdeményezésére helyi programozók fejlesztették, a Monad Systemsnél dolgozó Alex Oancea, Mihai Petruţiu és Radu Petruţiu, írja a G4media.ro. A cél az volt, hogy megkönnyítsék az információszerzést a betegek állapotáról, az orvosok ugyanis a sürgősségi esetek magas száma miatt nehezen találtak időt arra, hogy a hozzátartozókkal beszélgessenek.

Az alkalmazás nem helyettesíti ugyan a személyes beszélgetést, de segítségével a hozzátartozók valós időben követhetik, hogy éppen hol tart a páciens ellátása, például elkészült-e már a CT vagy más vizsgálatok, de azt is, hogy éppen mekkora az illető fájdalomszintje, magyarázta Hadrian Borcea. A páciensnek ki kell jelölnie, hogy ki az a személy, akinek az applikációval továbbítani lehet az információkat és beleegyezését kell adnia ehhez.

Az orvosok és asszisztensek az alkalmazás segítségével ugyanakkor nyomon követhetik a sürgősségen fogadott páciensek kezelését.

Az alkalmazást nyár óta tesztelik a kórház alkalmazottai. Az osztályvezető orvos szerint kihívás volt meggyőzni az orvosokat és az asszisztenseket, hogy érdemes időt szakítaniuk arra, hogy információt töltsenek fel az alkalmazás felületére, de ez másodpercek töredéke alatt megoldható, a program könnyen használható.

Az intézmény forrásokat keres az alkalmazás karbantartására és fejlesztésére, cél többek között az is, hogy a hozzátartozók videós kapcsolatba léphessenek a betegekkel. A program használatát a Bihar megyei sürgősségi kórház más osztályaira is kiterjesztenék.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!