Beépíthetővé vált az egykori kolozsvári városi strand területe, szálloda kerülhet rá

2024. február 15. – 15:18

Másolás

Vágólapra másolva

Pert nyertek másodfokon az egykori kolozsvári városi strand Sétatérhez közeli telkének tulajdonosai az önkormányzat ellen, így beépíthetik a területet annak ellenére, hogy az általános városrendezési tervben zöldövezetként szerepel.

Az ügyet Temesváron tárgyalták, ugyanis ebben a városban van bejegyezve a telek tulajdonosa, az Unita Turism Holding, amely egyébként a kolozsvári Belvedere szálloda tulajdonosa is, írta meg a Media9.ro. A temesvári bíróság alapfokon a kolozsvári önkormányzatnak adott igazat, a Temes megyei fellebbviteli bíróság azonban felülbírálta a döntést, többek között azért, mert a telket nem vezették be a zöldövezetek regiszterébe.

A polgármesteri hivatal városrendezési bizottságában már megbeszélték a lehetőségeket, és arra hajlanak, hogy a jogerős ítélet értelmében valóban beépíthetővé kell nyilvánítaniuk a telket, olyan kategóriában, amely legalább hat emeletes ingatlan felépítését tenné lehetővé, tette hozzá a Media9. A telek szomszédságában, az egykori sporthotel épületében a Radisson Blu szálloda működik, az is elképzelhető, hogy ez a vállalat felvásárolná a beépíthetővé nyilvánított területet.

Rácz Levente RMDSZ-es városi tanácsos a Szabadságnak elmondta, az önkormányzat azért nem vezette be a területet a zöldövezetek regiszterébe, mert nem közterület. „Véleményem szerint a polgármesteri hivatal nem tévedett, úgy tudom, minden törvényes lépést megtettek, hogy a telket ne lehessen beépíteni” – vélekedett Rácz, aki szerint érthetetlen a bíróság döntése.

A polgármesteri hivatal sajtószóvivője megerősítette a Szabadságnak, hogy a nyilvántartásban csak a köztulajdonban álló zöldövezetek szerepelnek, az egykori városi strand területét pedig csak a tulajdonos beleegyezésével vezethették volna be a regiszterbe.

A városi strand 1921-ben nyílt meg. Az 1970-es években a területének felét leválasztották és az épülő sportszállónak adták át, és ezek után már nem történtek nagyobb beruházások a karbantartására. A 2000-es évekre teljesen lepusztult és bezárt. Az utóbbi években a területén alakították ki a nyaranta megszervezett Untold fesztivál egyik részlegét, a vendéglátóipari egységekkel benépesült food courtot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!