22 év után döntöttek egy nagyváradi ingatlan visszaszolgáltatásáról a római katolikus egyháznak

2024. február 13. – 11:29

22 év után döntöttek egy nagyváradi ingatlan visszaszolgáltatásáról a római katolikus egyháznak
A Bihar Megyei Tanács 2020-ban újíttatta fel az épület homlokzatát – Fotó: Bihar Megyei Tanács Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonkét év után szolgáltatott vissza egy nagyváradi ingatlant a római katolikus egyháznak a restitúciós bizottság, a belvárosi épületben a nagyváradi filharmónia működik – írja az MTI az Ebihoreranul.ro-ra hivatkozva.

A Bihar megyei lap az önkormányzatra hivatkozva azt írja, hogy a testület még decemberben hozta meg döntését az egyház által 2002 óta igényelt ingatlan visszaszolgáltatásáról, de ezt csak február elején közölték annak kezelőjével, az önkormányzattal. A belvárosban, a Szigligeti Színház mögött található épületben a nagyváradi filharmónia koncertterme és irodahelyiségei működnek.

A lap tájékoztatása szerint a főépületet az RMDSZ-es Kiss Sándor kezdeményezésére 2003-ban 33 milliárd régi lejért (3,3 millió új lej) fel is újították a jelentősen leromlott épületet, amiben korábban a Művész mozi működött. A lap azt is megjegyzi, jelentős fejlesztések is történtek benne, hogy „kulcsrakész” legyen a visszaszolgáltatásra.

Felidézik, hogy a Bihar megyei tanács élén Kiss Sándort követő Cornel Popa már azzal érvelt, hogy az államosításkor a mostani négy ingatlanból csupán kettő volt meg, ezért azt kérték, ne természetben szolgáltassák vissza ezeket. A bukaresti testület döntése szerint a később épített részek nem teszik ki legalább a telek felét, amikor alkalmazható a pénzbeli kárpótlás, ezért az egyház javára döntöttek azzal a kitétellel, hogy az ingatlanok tíz évig meg kell őrizzék kulturális rendeltetésüket.

Az Bihoreanul által idézet 2014-es szakvélemény egy 1885-ben épült 832 négyzetméteres épületrészt, illetve egy 1914-ben elkészült 936 négyzetméteres épületrészt államosítottak. 2006-ban épület meg egy 207 négyzetméteres jelenleg használaton kívüli ingatlan, valamit egy 151 négyzetméteres színházi kelléktár.

Calin Gal, a Bihar megyei önkormányzat alelnöke a hírportállal közölte: jogászaik még elemzik a restitúciós bizottság döntését, ezután határoznak arról, hogy megfellebbezik-e a bíróságon az ítéletet. Gal úgy látja, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy megtámadnák a döntést, tekintve, hogy a püspökség bebizonyította, a régi épületrész hozzá tartozik, az újak pedig nagyon keveset tesznek hozzá.

Böcskei László nagyváradi megyés püspök az Ebihoreanulnak elmondta: az egyház nem kíván változtatni az épületek rendeltetésén. Közölte: 2022-ben egyezséget kötöttek a megyei önkormányzattal, hogy a felújításért cserébe a filharmónia visszaszolgáltatása után is használhatja az ingatlant.

Nagyváradon a római katolikus egyház számos, az előző rendszerben államosított ingatlanát igényelte vissza az államtól. Ezek egyikét, az egykori pénzügyi palotát visszaszolgáltatása után perelte vissza a megyei önkormányzat, az impozáns ingatlant jelenleg uniós támogatással felújítja, és közigazgatási székhelyévé alakítja át.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!