Felújítják a Báthory épületét, és 300 lejes kulturális utalványt biztosítanak a kolozsvári diákoknak

2024. február 13. – 09:55

Másolás

Vágólapra másolva

Felújítják a Báthory líceum mindekét épületét, kulturális- és sportkártyát biztosítanak a diákoknak, és elkezdik a metró megvalósítását – többek között ezeket szavazta meg hétfői ülésén Kolozsvár helyi tanácsa a város költségvetésének az elfogadásával.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint Kolozsvár 2024-ben 802,5 millió euróból, azaz közel 4 milliárd lejből gazdálkodhat. A teljes költségvetésnek kétharmada európai uniós és országos forrásokból származik. Idén 24 projekt megvalósítása kezdődik el, amelyek összértéke 1,2 milliárd lej, azaz 240 millió euró. Ezek közé tartozik a körgyűrű, a metró, a regionális sürgősségi kórház építése, Kolozsvárnak az észak-erdélyi autópályával való összekötése, a Borháncs lakónegyedbe tervezett oktatási központ építése vagy a Bácsi útra tervezett új öregotthon építése. Ugyanakkor, idén 18 elektromos autóbuszt vásárol, illetve 16 tömbházat szigetel az önkormányzat.

„A tavalyi költségvetéshez képest az idei keret majdnem 40%-kal nagyobb. Kolozsvár fejlődik, nagy infrastruktúrális projekteket tervezünk” – idézi a közlemény Oláh Emese alpolgármestert. Elmondása szerint ugyanakkor idén díszkivilágítást kap a Kálvária templom és környéke és a Karolina-téren álló obeliszk felújítása is tervben van. Egy másik fontos felújítási projekt 2024-ben a Báthory István Elméleti Líceum mindkét épületének a felújítása.

„A felújítási munkálatok megvalósíthatósági tanulmányát idén nyárra készítik el, majd kezdődhet a munka: nagy volumenű, strukturális felújításra készülünk” – jelentette ki a Báthory líceum felújításáról Oláh Emese a közlemény szerint.

Újdonságnak számít, hogy a Kolozsvár polgármesteri hivatala kulturális és sportutalványokat fog biztosítani az iskolásoknak a 2024/2025-ös tanévtől kezdődően. Ami a kulturális utalványokat illeti, ezeknek értéke 300 lej lesz és bármilyen színház-, opera-előadást, koncertet, múzeumi belépőt lehet majd belőle fedezni, míg a sportutalványok 500 lej értékűek lesznek és sportklubokba való beiratkozás esetén lehet őket felhasználni. A fogyatékkal élő gyermekek 600 lejes támogatást kapnak a terápiákra, beavatkozásokra és kezelésekre.

2024-ben elkezdődnek a munkálatok a Bácsi úti idősotthonban is. A szerződés értelmében, az idősotthon tervezési időszaka 4 hónapot, a munkálatok kivitelezése 20 hónapot foglal magába. A projekt helyi urbanisztikai dokumentációját tavaly májusban fogadta el a helyi tanács. A projekt munkálatait az önkormányzat saját költségvetéséből fedezi. Ugyanakkor megszavazták a családon belüli erőszak áldozatai számára épülő menhelyet is. A tervezet két épület kialakítását tartalmazza, egy adminisztratív egységét és egy 14 lakást tartalmazó tömbét. Az épületekben étkezdét, valamint tanácsadásra, terápiára és oktatásra használható tereket alakítanak ki, az udvaron pedig zöldfelületek és játszóterek lesznek a gyermekek számára.

4 millió euró értékben további lakásokat tervez vásárolni Kolozsvár önkormányzata a pataréti romák megsegítése érdekében, a Pata 2 projekt folytatásaként.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!