A csendre vágyóknak nem ez lesz a zarándokhelye, a környékbelieknek viszont jól jön a felújított Vasutas Park

A csendre vágyóknak nem ez lesz a zarándokhelye, a környékbelieknek viszont jól jön a felújított Vasutas Park
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Éveknek kell még eltelnie, hogy igazi csendes, árnyas zöld szigetté váljon a kolozsvári Vasutas Park, a korszerű játszótér és az elegáns rendezvényterem viszont nagy előny a környéken lakók számára, főleg, ha utóbbit sikerült jó tartalommal megtölteni.

A 2023 végére kitűzött határidőt nem sikerült tartani, Emil Boc polgármester csak pár napja hívta sétálni a kolozsváriakat az elkészült Vasutas Parkba, a város második legnagyobb zöldövezetébe. Bár most is vannak még félkész részletek, az 5,3 hektáros parkot az utóbbi időben fokozatosan birtokba vették a helyiek, akárcsak a Szamos másik partján húzódó, szintén nemrég felújított Armătura Parkot.

A rendszerváltás után egyre elhanyagoltabb állapotba kerülő Vasutas Park felújítására a kolozsvári önkormányzat és a Romániai Építészek Rendje 2018-ban írt ki pályázatot, amit a kolozsvári Asiza építésziroda nyert el. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás győztese a Nord Conforest és az Eco Garden Construct volt, a beruházás 9 millió euró körül mozgott.

A korábbi rendezetlen, de fákkal teli, zöld zugból a fák jó részét kivágták és csemetéket, bokrokat, évelő növényeket ültettek helyettük, így a park átláthatóbbnak, de kisebbnek is tűnik, mint ahogy emlékeinkben élt. A Szamos-part mentén meghagytak ugyan egy sor fát, a park területén azonban nagyon keveset. A szomszédos Armătura Parkban ez épp fordítva történt: a vízparton egy fa sincs, az autóút melletti részen viszont jóval több régi fa maradt meg.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A Vasutas Parkot betonsétány veszi körül és szeli át, a fősétányok között pedig keskenyebb, vízáteresztő anyaggal burkolt vagy – ami kimondottan jól mutat – kőlapokból kirakott ösvényeken lehet átjárni. A terület Szamoshoz közelebb eső felén, ahol több a fa és gyep helyett évelő növényeket ültettek, két tavacskát is kialakítottak. A nagyobbik tó partján fából készült napozóágyakat helyeztek el, csakhogy a folyóparti ritkás fasor nem elég ahhoz, hogy védje az itt pihenőket a Szamos túloldalán futó autóút zajától.

Padból egyébként nincs túl sok, de azok legalább fából készültek vagy faborításúak, ellentétben a Szamos Grigorescu-negyedi partján és az Armătura Parkban is használt betontéglalapokkal, amelyek télen hidegek, nyáron pedig forrók.

A fából készült elemekből álló játszótér és a mellette lévő, felnőtteknek szánt sporteszközök korszerű burkolattal borított területen állnak, és jól használhatónak tűnnek, hiszen az autóúttól fákkal beültetett rész választja el őket, így az itt szaladgáló gyermekek és sportoló felnőttek nem szívják be közvetlenül a kipufogógázt, mint például azok, akik majd az Armătura Park sportrészlegét veszik igénybe vagy fociznak a felső védőháló nélküli pályán, ahonnan ráadásul simán kirepülhet egy-egy labda a forgalomba. A Vasutas Parkban három pingpongasztal is várja a kikapcsolódni vágyókat. Ezen a részen helyezték el az illemhelyiséget is, amely fizetős lesz. Egyelőre nem működik.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A park másik fontos súlypontja a kör alakú, nyírfákkal körbeültetett, üvegfalú rendezvényterem, amelyet már be is rendeztek székekkel, és az elhúzható, harmonika-szerű fallal sötétíthető is, így akár vetítésekre is alkalmas. A mellette kialakított, lábakon álló betonlap – ha eredetileg nem is ezt a célt szolgálná – biztosan kedvelt mászóhelye lesz a gyermekeknek.

A kör alakú rendezvényteremre rímel a parkban elhelyezett többi designelem: a bejáratokat jelző, oszlopokon álló, átlyukasztott betonlapok, középen nyírfákkal és a kisebbik tó melletti betonpalló, középen kör alakú, kerítéssel körbevett lyukkal, amelyen a látványtervek szerint majd vízinövény nő át, most azonban még elég idegen elemnek tűnik a tájban. Azzal együtt, hogy idővel, ha megnő a növényzet, jóval látványosabb lesz a park, a fák köré épített betonelemek kissé funkciótlannak tűnnek, árnyékolnak ugyan, de nem ott, ahol a látogatók hosszabb időt töltetének. A félkör alakú, amfiteátrum-szerű betonlépcsők körül például egyetlen árnyékoló vagy fa sincs.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Iparnegyedből a mallok és luxuslakások környéke

Bárhol állunk is a parkban, a látványt a 23 emeletes, épülő Maurer Panoramic tömbház és a mellé tervezett Oxygen residence lakópark és mall építőtelepe uralja. A környék épületei közül idegenül kiemelkedő, sokat vitatott ingatlanfejlesztéseknek egyértelműen jót tesz a közvetlen közelükben felújított park, amely már szerepel is az eladó apartmanok hirdetéseiben.

A Vasutas Park a város egykori iparnegyedében található, amelyben az ingatlanfejlesztők a rendszerváltás óta nagy potenciált látnak, perifériából egyre inkább központtá válik, és ha megvalósulnak a környékre tervezett beruházások, akkor hamarosan a bevásárlóközpontok és luxuslakóparkok városrésze lehet. Kérdéses egyelőre, hogy mi történik majd Kolozsvár legendás cipőgyárának, a Clujananak az üresen álló épületeivel, és hogy valóban felépítik-e a Carbochim gyár helyén Erdély második legnagyobb mallját és Románia legnagyobb földalatti parkolóját.

Fent: a Vasutas Park főbejárata, mögötte az épülő tömbházak. Lent: újonnan kialakított ösvény a parkban – Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fent: a Vasutas Park főbejárata, mögötte az épülő tömbházak. Lent: újonnan kialakított ösvény a parkban – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fent: a Vasutas Park főbejárata, mögötte az épülő tömbházak. Lent: újonnan kialakított ösvény a parkban – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Miközben a városvezetésnek nem mindig sikerült mederbe terelni az ingatlanérdekeket és a környéken épülő tömbházak között vannak olyanok, amelyek ma már nem kapnának engedélyt, de egy korábbi területrendezési terv alapján még sikerült elfogadtatni őket, amint a Desire Alapítvány 2019-es, részletes kiadványából kiderül, a Vasutas Parkot a civilek nyomására sikerült megőrizni köztérnek.

A park helyén egykor vásártér volt, az 1960-as években a környékbeli lakosok kezdeményezésére, közmunkával rendbe tették, majd az 1980-as években vált Vasutas Parkká. Itt alakították ki a Gyermekvárost a területet körbejáró kisvasúttal, télen korcsolyapályával, futballpályával, szökőkúttal. Ez volt a vándorcirkuszok rendszeres kolozsvári megállóhelye is.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A rendszerváltás után a park egyre elhanyagoltabbá vált, a 2000-es évek közepén már csak egy romos vasúti kocsi állt a közepén. A zöldövezet felkeltette a CFR futballklub tulajdonosának, Pászkány Árpádnak az érdeklődését, annál is inkább, hogy akkoriban még a közeli Vágóhíd-téren készített elő ingatlanberuházást, és 2006-ban koncessziós szerződést kötött a park tulajdonosával, a román állami vasúttársasággal, és lezárta a területet a nagyközönség előtt, hogy sportközpontot alakítson ki benne. Végül csak egy futballpálya épült meg, a fejlesztés ugyanis tüntetéssorozatot váltott ki. Pászkány Árpád végül lemondott a tervről, ahogy a Vágóhíd-téri beruházásáról is.

A Vasutas Park egy 2017-es kormányhatározattal került az önkormányzat tulajdonába. Mielőtt kiírták volna a tervpályázatot a felújítására, a civil szféra több rendezvényt szervezett a parkban, szakemberek ötleteltek arról, hogy milyen szempontok szerint kellene rehabilitálni. Az AltArt Alapítvány kiadványba szerkesztette ezeket, Szakáts István civil aktivista, az alapítvány elnöke pedig animációs filmben is összefoglalta a park történetét és a civil kezdeményezéseket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!