Ciucă legyen vagy Ciolacu? Az elnökjelöltség kérdése miatt csúszik a választások összevonásáról szóló döntés

2024. február 9. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtöki PSD-PNL tárgyalások kulisszatitkairól cikkezik a G4Media. Politikai forrásokra hivatkozva, a portál beszámol arról, hogy milyen témák merültek fel a megbeszélésen, mit kerültek mindkét párt képviselői, és miben állapodtak meg. Gyakorlatilag a február 8-i dátum volt kitűzve végleges határidőként a választások menetrendjének rögzítésére. Mint írtuk, már körmére égett a gyertya a kormánykoalíciónak, mégsem sikerült ezúttal sem eldönteni, hogy vonják-e össze a választásokat, és ha igen, akkor hogyan. Arról, hogy miért problémás a választások összevonása, az Expert Forum, az EFOR szakemberei írtak egy átfogó elemzést. Csütörtök estére várta mindenki a döntést, hogy a két nagy párt küldöttei megegyeznek a részletekben, azonban, mint a G4Media rámutat, kerülgették a döntést, mint macska a forró kását. Az elnökjelöltség kérdése volt a nagy mellőzött témája a találkozónak, és emiatt nem hozták meg a végleges döntést a választások összevonásáról.

A PSD-PNL koalíció vezetői közötti csütörtöki tárgyalás gyorsan, két óra alatt véget ért, és nem hozott előrelépést. Tanácstalan tárgyalások folytak, és az egyetlen következtetés, hogy a döntést február 12-re, hétfőre halasztják. A G4Media a koalícióban uralkodó hangulat szempontjából fontos kulisszák mögötti részleteket közölt.

A szociáldemokraták 7 küldöttel érkeztek a kormányülésre: Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Paul Stănescu, Marian Neacșu, Alfred Simonis, Vasile Dîncu. A meglepetés résztvevő Vasile Dîncu volt védelmi miniszter volt, aki korábban kegyvesztetté vált, de most elhívták, mert szociológiai szakértelemmel rendelkezik, ami releváns a választásokról, százalékokról, jelöltekről szóló vitában.

A liberálisokat öt csúcsvezetőségi tag képviselte: Nicolae Ciucă elnök, Lucian Bode főtitkár és Dan Motreanu, Rareș Bogdan és Gheorghe Flutur első alelnökök. Iulian Dumitrescu, akit a DNA korrupciós vizsgálata után felfüggesztettek első alelnöki tisztségéből, most először hiányzott.

A közel kétórás ülés egyetlen következtetése az volt, hogy a tárgyalásokat február 12-én, hétfőn folytatják, amikor egyértelműen meg kell állapítani, hogy a helyhatósági választásokat összevonják-e a június 9-i europarlamenti választásokkal vagy sem. „Nincs több vesztegetni való idő. Több tízezer potenciális polgármester-, helyi és megyei tanácsosjelölt sürget minket, hogy megtudjuk, mikor kezdődik a kampány előkészítése” – mondta több résztvevő.

A csütörtöki tárgyalások kudarcának egyik oka a két párt közötti szemléletbeli különbség. Míg a PSD egyértelmű döntést szeretne a 2024-es választásoknak mind a négy fordulójáról, addig a PNL inkább csak a helyhatósági választások és az európai parlamenti választások összevonását rögzítené, a parlamenti és elnökválasztás stratégiájáról pedig június 9-e után döntenének.

Az elnökválasztást, vagyis a kulcsfontosságú választási kérdést, amelyen a pártok egész stratégiája múlik, egyik résztvevő sem vetette fel. Ciolacu és Ciucă is a másik párt támogatásával akar indulni, de egyikük sem akar lemondani a jelöltségéről. A G4Media úgy tudja, hogy a liberálisok még nem hoztak végleges döntést az ügyben, és konzultálniuk kell Iohanisszal is, a párt de facto vezetőjével.

Egy másik vitatott téma a bukaresti jelöltállítás volt. A résztvevők egy lehetséges megoldással álltak elő, anélkül, hogy ezt leszögezték volna: az egyik párt kapná a fővárosi főpolgármester-jelöltet, a másik pedig a jelenleg az USR által ellenőrzött 1. és 2. körzeteket. A megoldásról azonban nem született megállapodás. Sebastian Burduja (PNL) neve is felmerült, mint lehetséges főpolgármester-jelölté, de a G4Media forrásai szerint a felvetés meglehetősen mulatságos volt, mindkét párt vezetői arról vitatkoztak, hogy 6 vagy 7 százalékon áll-e a felmérések szerint.

Szóba került még a verespataki bányaügy is és a Gabriel Resources peréből származó kártérítés kérdése. A koalíció attól tart, hogy egy esetleges 2 milliárd dolláros kártérítési ítélet a költségvetési hiányt erősen kimozdítaná abból a keretből, amelyben meg szeretnék tartani.

A napirenden szerepelt még a két pártnak az AUR-ral szembeni stratégiája is. Mind a liberálisok, mind a szociáldemokraták egyetértettek abban, hogy kemény, agresszív magatartás kell tanúsítani a szélsőjobboldali alakulattal szemben.

A két párt vezetősége tehát hétfőn újra találkozik, hogy véglegesítsék választási stratégiájukat, és eldöntsék végre, hogy összevonják-e a helyhatósági választásokat az europarlamenti választásokkal, mivel nincs idő további késlekedésre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!