Több uniós országban összevonják 2024-ben a választásokat, miért nem lehet ezt megtenni Romániában?

2024. február 8. – 19:03

Másolás

Vágólapra másolva

Több forgatókönyv látott napvilágot az elmúlt időszakban arra vonatkozóan, hogy mit mivel kéne párosítani, ahhoz, hogy ne négyszer, sőt, ötször menjenek szavazni a romániai választópolgárok. A kormánypártok elsősorban költséghatékonysággal indokolják az összevonást, de nyílt titok, hogy saját sikerük maximalizálása a cél, ezért az ellenzék nem igazán lát benne fantáziát. természetesen számos alkotmányjogi kérdést is fölvet az összevonás, úgyhogy, amíg az alkotmánybíróság nem bólint rá, addig csak a liberálisok meg a szociáldemokraták vágyálma marad az EP-választások összeboronálása a helyhatósági választásokkal, illetve a parlamenti választásoké az államelnöki választások első fordulójával.

A kormánykoalíció csütörtökön nem hozott döntést a választások összevonásáról, hétfőn újabb megbeszélésre kerül sor – közölték a sajtóval politikai források. A nyilvánosságra hozott lehetőségek között szerepel az európai parlamenti választások összevonása a június 9-i helyhatósági választásokkal, illetve a parlamenti választások összevonása a decemberi elnökválasztás első fordulójával.

Nicolae Ciucă PNL-elnök a koalíciós ülés előtt azt mondta, hogy a koalíció nem tárgyalt és nem döntött határozottan az europarlamenti választások és a helyhatósági választások összevonásáról, sem a 2024-es választások menetrendjéről.

A helyhatósági választások és az elnökválasztás összevonásának lehetőségéről sem nyilatkoztak bővebben, de elismerték, hogy ez a hipotézis is szerepel a többféle variáns között.

A politikusok a választások összevonásának alátámasztására arra hivatkoztak, hogy ezt a mechanizmust más európai országok is használják. Kezdetben Marcel Ciolacu miniszterelnök Írország és Belgium példáját hozta fel, majd később azt mondta, hogy kilenc másik európai ország van ebben a helyzetben.

Az EFOR már számos okból bírálta a helyi és az európai parlamenti választások összevonását, a jogalkotással, a gyakorlattal és az alkotmányos elvekkel kapcsolatban is megfogalmazta a kritikáját. Bár vannak pozitív szempontok, a negatívumok mégis felülírják ezeket, derül ki a szakértői fórum elemzéséből, amelyben sorra veszik a pro és kontra érveket, ugyanakkor megnézik azokat az Eu-s államokat is, ahol összevont választásokat tartanak.

Pozitív szempont lenne például, hogy visszatérhetne az ország a járvány előtti önkormányzati választások szokásos naptárához, amikor a helyhatósági választásokat hagyományosan júniusban tartották. Az EP-kéviselőkre való szavazásnak az összevonása az önkormányzati választásokkal valószínűleg, hogy pozitívan hatna az európai parlamenti választásokon való részvételre is. Igen ám, de a megnövekedett részvétel épp a nagy pártoknak kedvezne, figyelmeztet az EFOR: vagyis azzal, hogy sokan járulnak az urnákhoz, a nagy pártok járnak jól, mert szavazóbázisuk többszöröse a kis pártokénak, és van amiből nőni. Egy olyan párt esetében, mint például az RMDSZ, a szavazók száma limitált (hacsak nem lesznek Kárpátokon túli átszavazók ismét), tehát a megnövekedett részvételben az általa megszerzett szavazatok aránya csökkenni fog.

Végül, de nem utolsósorban, bár a választások szervezési költségeinek csökkenésére hivatkozott a kormánykoalíció az EFOR arra figyelmeztet, hogy a hatályos jogszabályok szerint külön szavazóhelyiségeket kell szervezni az önkormányzati és az európai parlamenti választásokra, ami nem vezet költségcsökkenéshez. Éppen ellenkezőleg, a különálló egységek megszervezése nemcsak helyproblémával, hanem a szükséges humán erőforrás előteremtésének a problémájával fog járni. Emellett jelentős a kockázata annak, hogy a szavazók összezavarodnak az egyidejűleg zajló választási folyamatok közepette.

Ezzel összefüggésben az EFOR megvizsgálta a 2024-es választási naptárat, és elemzett néhány példát olyan országokra, ahol az európai parlamenti választásokat a helyi vagy regionális választásokkal párhuzamosan tartják. Ez az anyag nem egy összetett és nagyon részletes tanulmány, hanem inkább gyors válasz a politikai pártok által kifejtett álláspontokra.

Az EFOR hét olyan országot azonosított, ahol az európai parlamenti választásokkal párhuzamosan helyi vagy regionális választásokra kerül sor. Ebben a dokumentumban összesítették, hogy Belgiumban, Cipruson, Németországban, Írországban, Olaszországban, Máltán, Magyarországon hogyan lesznek ezek megszervezve.

Következtetéseik:

  • Az vizsgált országok közül sehol nem változtatták meg a jogszabályokat néhány hónappal a választások előtt, mint ahogy Romániában tervezik négy hónappal a választások előtt meglépni ezt.
  • Egyes országokban az ugyanazon a napon tartott választásokra vonatkozó szabályokat az alkotmány tartalmazza.
  • Kevés példa van arra (a legközelebbi Magyarország és részben Olaszország), hogy jelentős számú önkormányzati pozícióért is tartanak választásokat.
  • Az olyan országokban, mint Málta, Belgium vagy Írország, nem tartanak polgármester-választást.
  • Néhány országban, például Olaszországban vagy Németországban a helyhatósági választások nem egyszerre vannak négyévente, hanem szinte folyamatosan zajlanak egy-egy kormányzati ciklus alatt a különböző régiókban az önkormányzati képviselők megválasztása.
  • A legtöbb országban a választási időszakok évek óta ugyanazok, és néha átfedésbe kerülnek az európai parlamenti választásokkal. Tehát nem feltétlenül született döntés arról, hogy a választás időpontját kifejezetten 2024-re tolják.
  • A romániaihoz legközelebb álló eset Magyarország helyzete. Az EP és a helyhatósági választások összevonásának okai hasonlóak, de ott 2022-ben megváltoztatták az alkotmányt a 2024-es választásokra. Még akkor is, ha a módosítás jóval korábban történt, mint Romániában, az alkotmánymódosítás óta számos kritika érte a magyar kormányt emiatt. A változások negatív hatásait illetően az ellenzék és független megfigyelők is szóvá tették, hogy a júniusi választások után egymást átfedő polgármesteri mandátumok lesznek (a hivatalban lévők 3 hónapig maradnak még, és a júniusban megválasztott új önkormányzati vezetők csak utána kezdenek).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!