A taxisok törvénymódosítást követelnek Bukarestben

2024. február 7. – 11:11

A taxisok törvénymódosítást követelnek Bukarestben
Tüntető taxisok Bukarestben 2024. február 7-én – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz taxis érkezett szerdán a bukaresti Alkotmány (Constituţiei) és Győzelem (Victoriei) téren, ahol 9 és 14 óra között a taxistörvény, illetve az alternatív személyszállítási tevékenységet szabályozó jogszabály módosítását követelve.

A Független Taxisofőrök Jogaiért Egyesület (ADTI) elnöke, Radu Viorel az Agerpresnek azt nyilatkozta, hogy 500-800 taxis részvételére számítanak. Beszámolója szerint a tüntetők képviselői 12 óra 30 perctől újabb egyeztetésre ülnek össze a kormány illetékeseivel. Fő követelésük a taxistörvény, illetve az alternatív személyszállítási tevékenységet szabályozó jogszabály módosítása. „Ha a kért törvénymódosítások nem történnek meg, határozatlan ideig folytatjuk az utcai tüntetéseket” – tette hozzá.

Radu Viorel elmondta, a tiltakozók egyebek mellett ki akarják harcolni a taxijárművek maximálisan megengedett életkorának 10 évről 15 évre emelését, mivel – mint érvelnek – a gazdasági válság után a fuvarozócégek nem engedhetik meg maguknak, hogy új autókat vásároljanak.

Emellett azzal is elégedetlenek, hogy az alternatív személyszállítási tevékenységet szabályozó, 2019-ben elfogadott törvény a hagyományos taxizásra érvényesnél sokkal megengedőbb és lazább feltételeket szab meg a cégek számára. „Nincs semmiféle kontroll, ez irreális. Ezen alkalmazások mögött olyan befektetési alapok állnak, amelyek bármikor, bármit megengedhetnek maguknak, milliárdok vannak a portfóliójukban. A helyi piac ostrom alatt áll. Tehát itt nem arról van szó, hogy valakinek baja lenne a multikkal. A helyi piac összeomlik, ha a kormány és a törvényhozók nem lépnek” – tette hozzá Radu Viorel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!