A BBTE angol nyelvű egészségügyi gazdaságtani mesterképzést indít

2024. február 7. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

Angol nyelvű egészségügyi gazdaságtani mesterképzést indít a 2024-2025-ös tanévtől kezdődően a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE). Az egyetem közleménye szerint a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon zajló, 2 éves interdiszciplináris képzés országos premiernek számít.

Mint írják, a „Health Economics”mesterképzés azoknak szól, akik karrierjük során az egészségügy területén dolgozva szeretnének gazdaságilag is hatékony és eredményes szolgáltatásokat nyújtani, vagy pedig döntéshozóként kívánják ezeket a folyamatokat elősegíteni.

A BBTE már 2007-ben indított olyan posztdoktori kutatási programokat, amelyek az egészségügyi gazdaságtan módszereire alapozva a mentális egészség elősegítését vizsgálták a farmakológiai és pszichológiai kezelések szemszögéből. Ezek a programok később további kutatásokban és képzésekben teljesedtek ki, elsősorban a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon, majd az egyetem UBBMed posztgraduális programja is elindult a BBTESchool of Health keretein belül, amelyek végül kellő alapot biztosítottak a „Health Economics” mesterképzés 2024-es elindításához.

„Az egyetem új programjának, a BBTE School of Health keretein belül elindított UBBMed programnak egyik alapvető célkitűzése, hogy az egészségügyi terület tevékenységét megalapozott gazdasági elemzésekkel támogassa. Ez a törekvés vezetett el a ”Health Economics„ elnevezésű interdiszciplináris mesterképzés elindításához, amely angol nyelven, nemzetköziesített tanterv alapján nyújt egészségügyi gazdaságtan képzést, jelenleg egyedüliként Romániában” – idézi a közlemény dr. Daniel David egyetemi tanárt, a BBTE rektorát.

„Az egészségügyi gazdaságtan mesterképzés szakmai tartalmát nemzetközi példák alapján, nemzetközi együttműködéssel állítottuk össze annak érdekében, hogy modern oktatási módszerek segítségével a lehető legaktuálisabb tudást tudjuk átadni azoknak, akik az egészségügy fejlesztése érdekében a gazdaságtan széles eszköztárát kívánják alkalmazni. A képzés által egy olyan piaci igényre adunk választ, amely az egészségügyben és a gazdaságtanban alkalmazott eszközök összekapcsolásával törekszik az európai és ezen belül a romániai egészségügyi rendszer és szolgáltatások fejlesztésére” – tette hozzáDr. Szász Levente, egyetemi tanár, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar dékánhelyettese.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!