Lecseréli személyi igazolványát a miniszterelnök, mert a képviselőház honlapját ért kibertámadásban ellopták az adatait

2024. január 31. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Kicseréli a személyi igazolványát a miniszterelnök, miután kibertámadás érte a képviselőház adatbázisát. Marcel Ciolacu a szerdai kormányülés előtt nyilatkozta az újságíróknak, hogy személyi igazolványának a cseréjére készül – tájékoztat az Agerpres.

Bogdan-Gruia Ivan kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter kedd este megerősítette, hogy kibertámadás érte a képviselőház informatikai rendszerét. A tárcavezető szerdai tájékoztatása szerint az elkövetők összesen 316 fájlt, mintegy 300 megabájt adatot másoltak le a képviselőház adatállományából. Ezek között voltak személyes dokumentumok, illetve a képviselők elektronikus eszközeire vonatkozó adatok is. Elmondta, a támadók által lemásolt 316 fájl közül 190 szkennelt dokumentum volt. Nagy részük nyilvános irat: szolgáltatási szerződések, intézménycímek, a nyilvánosságnak szánt költségvetési adatok, a képviselők személyazonosító igazolványának másolatai.

A miniszter elmondta azt is, hogy Romániában naponta több mint 25 ezer kibertámadás történik, amit több esetben emberi mulasztás is elősegít. Szerinte a képviselőház informatikai rendszerének sérülékenységét az is okozhatta, hogy nem frissítették a szoftvereket. Példaként említette, hogy az intézmény egyes számítógépein továbbra is a Windows operációs rendszer egyik elavult verziója fut. A kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján a tárcavezető közölte, hogy jelenleg a román állam illetékes intézményeinek szakértői dolgoznak a képviselőház informatikai rendszerén keletkezett biztonsági rés elhárításán.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) büntetőeljárást indított az ügyben. Kedd esti közleményük szerint információs rendszerekhez való jogellenes hozzáférés, a számítógépes adatok integritásának megsértése, a számítógépes rendszerek működésének megzavarása és zsarolás gyanúja miatt vizsgálódnak.

A hackerek nem hagytak fel a román kormányzati szervek támadásával. Szerdára virradóra kibertámadás célpontja volt az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) honlapja is. A kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter elmondása szerint ez nem befolyásolta a működését.

Bogdan Ivan szerint 1 és 7 óra között másodpercenként mintegy 18 ezer lekéréssel próbálták megbénítani a weboldalt. A tárcavezető szerint adatokat sem tulajdonítottak el. „A honlap működik és védett” – szögezte le a tárcavezető a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!