Rövidujjú népviseletbe öltözött diákokkal fotózkodtak a télikabátos politikusok Dés főterén

2024. január 29. – 16:34

Másolás

Vágólapra másolva

Vékony, rövidujjú népviseletben járták a hórát a januári hidegben azok az iskolások, akiket a román fejedelemségek egyesülésének évfordulóján vezényeltek ki Dés főterére, az Egyesülés-emlékmű elé, miközben a velük fotózkodó politikusok az évszaknak megfelelően, télikabátban jelentek meg a téren, írta meg egy felháborodott szülő panasza nyomán a Ziar de Cluj.

A dési polgármesteri hivatal közleménye szerint a január 23-án, kedden megtartott ünnepség szervezője a városvezetés mellett a történelemtanárok köre és a dési városi múzeum volt. Az esemény szabadtéri része a meghirdetett program szerint 20 percet tartott, 12:40 és 13:00 óra között. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint aznap 14 órakor plusz 1 Celsius fok volt Désen.

A közlemény szerint az eseményen a dési Al. Papiu Ilarian Elméleti Líceum diákjai vettek részt, az iskola Facebook-oldalán népszerűsítették is az ünnepséget, a főtéri körtáncról pedig Ovidiu Adrian Sălăjan fotós, ennek az iskolának a rendszergazdája tett közzé felvételeket a közösségi oldalán. A felvételeken a 12 nyáriasan öltözött diák mellett az Edupedu.ro szerint többek között Costan Morar polgármester, Kovrig Anamaria alpolgármester és Hadrian-Virgil Arion megyei tanácsos látható, utóbbiak mind télikabátban.

A szervezőket számos kritika érte a közösségi médiában amiatt, hogy a téli hidegben ilyen vékony öltözetben vezényelték ki a diákokat a szabadtéri körtáncra.

A Libertatea megkereste a dési polgármesteri hivatalt, a városi múzeumot és az Alexandru Papiu Ilarian Elméleti Líceumot az ünnepség és a fotózás megszervezéséhez kapcsolódó kérdésekkel, de ezekre egyelőre nem kaptak választ.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!