Novák Katalin a Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntette ki Kató Béla református püspököt

2024. január 27. – 15:02

Novák Katalin a Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntette ki Kató Béla református püspököt
Kató Béla átveszi a kitüntetést – Fotó: Novák Katalin Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesítette Kató Bélát, az Erdélyi református egyházkerület püspökét, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnökét pénteken a Sándor-palotában Budapesten – írja az MTI.

Kató Béla az erdélyi néplélek vezére, aki felekezeti hovatartozástól függetlenül a 21. század Márton Árona

– mondta Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke laudációjában.

Hozzátette: Kató Béla irányt mutat katolikusoknak, reformátusoknak, unitáriusoknak, evangélikusoknak, minden Krisztus-hívő közösségnek, ha magyar akar maradni.

Balog Zoltán méltatása szerint Kató Béla hangot talál a románság képviselőivel is, azokkal, akik képesek felülemelkedni a kisstílű hétköznapi térnyerésen, meglátva a közös kelet-európai érdeket. Partnere továbbá azoknak a nyugat-európai protestánsoknak is, akikből még nem veszett ki teljesen a diktatúrából szabadult keresztyén testvéreik megértése.

Balog azt is elmondta, hogy az utóbbi 10 évben csaknem 500 erdélyi magyar templom újult meg, 10 templom épült újonnan, valamint 27 óvoda, magyar egyetemi campusok születtek újjá Kató Béla közreműködésével.

Novák Katalin a Facebook-posztjában „nagyság a kisebbségben” szavakkal jellemezte a kitüntetettet. Az ünnepségen az említetteken kívül részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kató Béla – a hivatalos indoklás szerint – elhivatott lelkészi szolgálata és közösségteremtő egyházvezetői tevékenysége, az erdélyi magyar szellemi örökség és kultúra továbbélése érdekében, különösen a magyar anyanyelvi oktatás terén végzett értékteremtő tevékenysége, valamint a nemzeti összetartozást a keresztény hit erejével is szolgáló, példaadó életútja elismeréseként vehette át a kitüntetést.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!