Megszerezné az RMDSZ-től a PSD a polgármesteri tisztséget Szatmárnémetiben

2024. január 27. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu a Szociáldemokrata Párt (PSD) Szatmár megyei szervezetének péntek esti értekezletén kijelentette, hogy az idei választásokon a szociáldemokraták meg akarják szerezni Szatmárnémetiben a polgármesteri és a megyében a tanácselnöki tisztséget – írja az Agerpres.

A pártelnök elmondta, a továbbiakban is számít az RMDSZ és a PSD helyi szintű együttműködésére. Kifejtette: meggyőződése, hogy az RMDSZ politikusai nem bántódnak meg, ha a szociáldemokraták megszerzik Szatmárnémetiben a polgármesteri és a megyében a tanácselnöki tisztséget.

„Valójában (...) mindannyian különböző etnikumú románok vagyunk, románok, magyarok, ukránok, németek, akik együtt élnek Romániában. Azt hiszem, ez áldás, és nem ok a vitákra, a minket elválasztó dolgok megtalálására” – fogalmazott a miniszterelnök.

Ciolacu kijelentette, hogy a 2024 választási évben bizonyos politikai erők korlátozott számú szavazat reményében a közösségek megosztására törekednek majd. „A románok, magyarok, ukránok és németek is tudják, hogy ezek provokációk. Isten arra teremtett bennünket, hogy ne széthúzzunk, hanem közösen építkezzünk” – fogalmazott a politikus.

„Felejtsük végre el azt a butaságot, hogy Erdély nem román föld”

– jelentette ki Ciolacu péntek este. Elmondása szerint normalizálni kell az Erdélyről szóló közbeszédet, hiszen Románia és Magyarország is tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, és „az örökkévalóságig szóló megállapodásokat” írt alá a két ország. Beszédében a miniszterelnök kifejtette: reményei szerint a szavait nem azzal a „breaking news-zal” fogja tálalni a sajtó, hogy kiárusította Erdélyt.

A PSD elnöke szerint az idei választási évben nem szabad megtörténnie annak, hogy „két hónapos kampány után” a vegyes házasságban élők elfelejtsék: együtt élnek és közös gyermekeik vannak. Megjegyezte: elmúltak azok az idők, amikor az Erdélyről szóló diskurzus érzelmeket váltott ki, és a politikai szereplők feladata normalizálni az Erdélyről szóló közbeszédet.

Szatmárnémetit 2016 óta vezeti Kereskényi Gábor polgármester. Legutóbb, a 2020-as helyhatósági választásokon a szavazatok 51,9 százalékát megszerezve nyerte el a tisztséget. Igaz, egyedüli magyar jelöltként indult 7 román jelölttel szemben. 2020-ban a PSD jelöltje, Coica Costel-Dorel a szavazatok 12,46 százalékát kapta meg.

Szatmár megyei tanácselnöki tisztségét jelenleg Pataki Csaba tölti be. Kereskényihez hasonlóan őt is 2016-ban választották meg először tanácselnöknek, majd 2020-ban ismét elnyerte a megye vezetését. Az RMDSZ a legutóbbi választásokon a szavazatok 33,4 százalékát szerezte meg Szatmár megyében, a PSD akkor 15,7 százalékot kapott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!