Oltás-dosszié: Voiculescu szerint nyilvánosságra kellene hozni a nyomozati anyagot

2024. január 22. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az oltás-dossziéban beperelt Vlad Voiculescu szerint nem történt előrelépés az ügyben, viszont, ha nyilvánosságra hozná az ügyészség az összegyűjtött nyomozati anyagot, akkor az igazság a vakcinabeszerzésekről száz százalékosan kiderülne.

Vlad Voiculescu, az USR bukaresti fiókjának vezetője szerint minden vakcinabeszerzési döntést a koronavírus-járvány idején Florin Cîţu volt miniszterelnök hozott meg, írja a HotNews hírportál. Ezt állítása szerint mindig egyeztetve az államfővel, Klaus Iohannissal tette meg a volt kormányfő. Ugyanakkor Voiculescu tagadta a vádakat, amelyek a Pfizerrel kötött szerződések aláírásával kapcsolatosak, és hangsúlyozta, hogy ezeket a döntéseket Valeriu Gheorghiţă, a Országos Oltáskoordinációs Bizottságának volt elnöke és Florin Cîţu kötötte meg, anélkül, hogy az egészségügyi minisztériumot bevonták volna a folyamatba.

A volt egészségügyi miniszter kijelentette, hogy az egész döntési folyamatot a törvényi előírások és a tudományos bizonyítékok alapján hozták meg, figyelembe véve az Európai Bizottság és a gyártók közötti tárgyalások eredményeit. A kormány jóváhagyta a döntéseket egy memorandummal, amely részletesen tájékoztatott a szerződésben vállalt kötelezettségekről és az oltások pozitív hatásairól.

Ugyanakkor Ioana Mihăilă, a Voiculescut követő egészségügyi miniszter, az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) kihallgatására vonatkozóan azt mondta, hogy a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatos döntések átláthatóak voltak, és minden jogszabályt betartottak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!