Most már hivatalosan is nyugdíjas lett Cristi Dănileț bíró

2024. január 22. – 14:22

Másolás

Vágólapra másolva

A 48 éves kolozsvári sztárbíró, hivatalos nyugdíjba vonulása megtörtént. Klaus Iohannis elnök hétfőn aláírta Cristi Dănileț kérésére a nyugdíjazásával kapcsolatos rendeletet, hivatkozta le a HotNews portál.

Dănileț, az utolsó bírósági elnöklése során, azt mondta, hogy nem akar többé az igazságszolgáltatással foglalkozni. Inkább marad a közélet szerepvállalásnál, és ki tudja, később nem kizárt, hogy politikai téren is bemutatkozik. „Ebben a szakmában nem szabad lejáratni magunkat, de azt se hagyjuk, hogy mások tegyék ezt velünk. Azt üzenem, hogy őrizzétek meg a méltóságotokat, ez a legfontosabb”, hangsúlyozta Cristi Dănileț kollégáinak.

A sztárbíró nyugdíjazása előtti években három pert nyert a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanáccsal (CSM) szemben. Cristi Dănileț 2023 áprilisában nyerte meg a bírói pályáról való kizárásával kapcsolatos harmadik pert, és visszatért bírói tisztségébe a Kolozsvári Törvényszékre.

Korábban két másik pert is megnyert, ugyanebben a témában. Így 2023 februárjában a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a Legfelsőbb Tanács 2022-es, Dănilețet a bírói tisztségből kizáró határozatát, azzal az indokkal, hogy két civil szervezeten keresztül politikai tevékenységet folytatott. Cristi Dănilețot 2021 decemberében az Országos Bírósági Tanács azért is kizárta az igazságszolgáltatásból, mert állítólag több közösségi hálózaton is tüntetéseket szervezett. Ez a TikTokon közzétett két bejegyzésre vonatkozik, amelyek Dănileț állítása szerint nem az igazságszolgáltatással kapcsolatosak, hanem a magánéletét érintik. Dănileț a bíróságon is megtámadta a CSM döntését, és nyert.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!