Újjáépítik Kolozsváron a németek pallóját

2024. január 17. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

Új gyalogoshíd épül a Szamos felett Kolozsvár központjában: rekonstruálják a Fellegvári út (Drăgălina) és a Malom utcai (Barițiu) között összeköttetést teremtő átjárót, amely a németek pallójaként vonult be a köztudatba. A hírt Dan Ștefan Tarcea, Kolozsvár alpolgármestere jelentette be a Facebook-oldalán.

Az alpolgármester ismertetője szerint a fedett híd 1735-ben épült, a Fellegváron működő osztrák katonai erődítményben állomásozó császári helyőrség kiszolgálására, majd a huszadik század elején elbontották, mivel már használhatatlan állapotban volt.

„Majdnem 100 évvel később visszahozzuk a város történelmébe és turisztikai térképére a hidat, amely növelni fogja a korszerűsítés alatt álló környék turisztikai értékét” – írta Tarcea.

Jelenleg zajlik a Fellegvári út (Drăgălina) felújítása és korábban járdával befedett Malom-árok kitakarása.

A Szamos-part újrarendezésének látványtervében már szerepelt egy gyaloghíd, amely a Tranzit-ház udvarára vezet. A városháza egyelőre nem közölte, hogy ezt a tervet valósítanák-e meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!