Bányavirágot kobozott el a rendőrség a kolozsvári repülőtéren, a napokban már másodszor

2024. január 17. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

A napokban második alkalommal fedeztek fel nagyobb mennyiségű bányavirágot a határőrök a kolozsvári repülőtéren, írja az Agerpres alapján a G4media. A kivételes ásványegyüttesek valószínűleg a nemzeti örökség részét képezik.

A rendőrség közleménye szerint kedden 27 kilogrammnyi bányavirágot találtak egy csomagtérbe leadott poggyászban. A bányavirág a bányák falain, üregeiben, hasadékaiban különféle méretben megtalálható, különböző ásványokból álló, esztétikailag kivételes képződmény.

A kedden felfedezett, 14 bányavirágot tartalmazó csomagot egy romániai cég küldte Kínába, egy magánszemélynek. A küldeményhez nem csatolták a kulturális minisztérium ideiglenes vagy végleges kivitelre vonatkozó engedélyét, ezért a rendőrség csempészés kísérletének gyanújával indított eljárást.

A bányavirágokat lefoglalták, az értéküket és származásukat ezután fogják megállapítani.

Az elmúlt napokban egy Nagy-Britanniába tartó utas csomagjában találtak 45 bányavirágot, szintén a kolozsvári repülőtéren.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!