Erőszakra buzdító üzenetek miatt indult nyomozás a tiltakozásokon részt vevő közúti fuvarozók és gazdák ellen

2024. január 15. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonnégy ügyben indult eljárás nyilvános felbujtás bűntettének gyanújával a napokban zajló tiltakozásokon részt vevő közúti fuvarozók és mezőgazdasági termelők Whatsapp-csoportjában megosztott üzenetek miatt – írja az Agerpres.

A román rendőrség vezetője, Benone-Marian Matei hétfőn közölte, mind a 24 ügyben hivatalból indítottak eljárás, miután a tiltakozók közül többen is jelezték, hogy a Whatsapp-csoportban erőszakra buzdító üzeneteket posztoltak, amelyek aztán nyilvános felületeken is megjelentek. „Gyertek, ragadjunk fejszét és szolgáltassunk igazságot magunknak!”, „Vegyük a fejszéket és menjünk el gyalog a kormányhoz!” – adott néhány példát Matei.

A rendőrfőnök hozzátette, ezek az üzenetek egyértelmű módon erőszakra buzdítanak, ezért a hatóságok mindent megtesznek az ilyen és ehhez hasonló bejegyzések terjesztőinek azonosítása érdekében.

Benone-Marian Matei arról is beszámolt, hogy a Chiajnán tiltakozók közelében az egyik férfinél találtak egy nem halálos fegyvert, ami szerinte „nyilvánvaló rosszhiszeműségre” utal az illető részéről.

A rendőrség vezetője hozzátette, a rendőrök és a csendőrök a továbbiakban is mindent megtesznek a társadalomellenes cselekmények megelőzéséért és a lakosság védelméért. „Eddig a rendelkezések egyértelműek voltak, mi a törvények betartásáért lépünk fel, nem egyéb okból. A törvények tiszteletben tartása nem opcionális” – fogalmazott.

Közben az Europol rendőrszakszervezet azt állítja, a belügyminisztérium a rendőrök révén megpróbálja akadályozni a tiltakozó akciókat. A vasárnap késő este közzétett bejegyzésben azt írják, hogy rendőrök ezreire nehezedik manapság nyomás, hogy a gazdák feltartóztatása érdekében bármit megtegyenek. A szakszervezet állítása szerint a „politikusokat kiszolgáló vezetők” gyakorolnak nyomást a rendőrökre. Példaként azt említik, hogy a rendőrautókat a haladási iránynak merőlegesen állítsák meg. Állításuk szerint bár ez az előírások szerint illegális, mégis kaptak ilyen utasítást. A szakszervezet arra kéri a tagjait, hogy tagadják meg a törvénytelen parancsokat

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!