Tovább folytatódik a fuvarozók és a gazdák tüntetése, a miniszterelnök megoldást sürget

2024. január 15. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

Miután vasárnap nem született megállapodás a belügyminisztérium képviselői, illetve az országúti fuvarozók és a gazdák között, hétfőn immár hatodik napja folytatódnak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) magas díjszabásai miatt indult forgalomlassító tüntetések.

A G4Media összefoglalója szerint országszerte szerveznek tiltakozó megmozdulásokat. Zilahon hétfő délben mintegy 30 jármű – traktor, kisteherautó és egyéb jármű – tartott forgalomlassító tüntetést a város főbb utcáin. Marosvásárhelyen a prefektúra épülete előtt tiltakoztak a gazdák, a fuvarozók és az őket támogató szimpatizánsok részvételével. A tudósítás szerint a hatóságok „szűrőket” állítottak fel, hogy megakadályozzák a járművek behajtását a város utcáira. Nagyszebenben, Suceavában és Craiovában is tiltakozó akciók zajlottak hétfőn.

Gyulafehérváron mintegy száz résztvevő jelent meg a tiltakozó megmozduláson, a tudósítás szerint az a járműoszlop az egész városközponton végig húzódik. Megjegyzik, a tiltakozásban néhány taxis is részt vesz, akiket szintén érint, hogy megemelték az üzemanyagok jövedéki adóját. Azt is megjegyzik, hogy a marosvásárhelyi és a gyulafehérvári tüntetést engedélyezték a hatóságok.

Közben Marcel Ciolacu kormányfő hétfőn a Victoria-palotában tartott találkozón sürgette az illetékes minisztereket, hogy dolgozzák ki a tiltakozó gazdák és közúti fuvarozók által felvetett problémákat megoldó jogszabálytervezeteket. A kabinet közleménye szerint a miniszterelnök azt szeretné, hogy a következő kormányüléseken el lehessen fogadni a gazdákat és a fuvarozókat támogató első határozatokat és miniszteri rendeleteket.

Ciolacu felkérte a minisztereket, hogy folytassák a tárgyalásokat a gazdák és fuvarozók képviselőivel, de hívják tárgyalóasztalhoz a két ágazat nagy egyesületeit is. A G4Media szerint a mezőgazdasági tárca vezetője, Florin Barbu hétfőn és kedden találkozik a termelői szövetkezetek, a feldolgozók és kiskereskedők képviselőivel.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) közölte a kormányfővel, hogy készen áll találkozni ismét a tiltakozók képviselőivel, akiknek egy sor konkrét, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) árát csökkentő javaslatot küldött.

A kormányfő és a miniszterek készek folytatni a civilizált és racionális, a jelzett problémák megoldására irányuló párbeszédet ebben a témában – szögezte le a közlemény.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!